AcasăȘTIRI EXTERNEPreședintele Poloniei acuză Rusia că i-a omorât fratele. „Dovezi” ale unui „atentat...

Președintele Poloniei acuză Rusia că i-a omorât fratele. „Dovezi” ale unui „atentat rus” la Smolensk

Președintele Poloniei acuză Rusia că i-a omorât fratele. „Dovezi” ale unui „atentat rus” la Smolensk

Liderul partidului de guvernământ al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Rusia că se află în spatele dezastrului aerian de la Smolensk, în care fratele său geamăn, președintele Lech Kaczynski, a murit, în 2010, susținând că va prezenta dovezi „foarte curând”.

Prăbușirea avionului Tupolev-154, la 10 aprilie 2010 a provocat moartea a 96 de persoane, printre care președintele Kaczynski și soția sa, precum și mai mulți oficiali polonezi înalți, care mergeau în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn, lângă Smolensk, din 1940.

Rusia aruncă totul asupra Poloniei

Cauzele dezastrului au făcut obiectul unor dezbateri politice aprinse în Polonia. Conservatorii au acuzat guvernul liberal din acea vreme de neglijență în pregătirea vizitei în Rusia și de deficiențe ale anchetei. Rusia a aruncat asupra Poloniei întreaga responsabilitate pentru prăbușirea avionului.

 

„Răspuns complet” asupra cauzelor dezastrului

Vorbind în fața a câteva mii de oameni adunați în fața palatului prezidențial, Jaroslaw Kaczynski a afirmat „că are un răspuns complet și verificat de mai multe surse, inclusiv din străinătate” asupra cauzelor dezastrului, fără totuși să le detalieze. El a asigurat că aceste elemente „vor fi prezentate publicului foarte curând”, scrie TVA Nouvelles.

El a recunoscut, însă, că „cei care au luat decizia și cei care au dus-o la îndeplinire, aici în Polonia, dar mai ales în Rusia”, trebuie încă identificați. Întrebând „cine beneficiază de pe urma crimei”, el s-a referit la politica fratelui său împotriva intereselor Moscovei, atât în ​​timpul conflictului ruso-georgian, cât și în strategia de construire a gazoductelor pentru a evita Rusia.

În zilele care au urmat dezastrului, unii membri ai partidului conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) l-au acuzat pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, că se află în spatele acestui „atentat”.

Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina,  Kaczynski a afirmat că „post-comunismul în Rusia este la fel de criminal ca și comunismul”. „Facem apel la toată Europa liberă la o mare mobilizare în apărarea Ucrainei și a libertății. Această apărare necesită, de asemenea, elucidarea definitivă a acestei tragedii (de la Smolensk), inclusiv responsabilitățile personale, și aducerea în fața justiției pe toți autorii săi”, a conchis Kaczynski.

author avatar
Tudor Borcea
836 afisari

3 COMENTARII

  1. Da orca si-a dat seama ca e orca si nu poate aprinde lumanari in padure si a zis mai bine sa nu ne ardem cu focul.

  2. A fost vremea rea si avionul expirat pilotul polonez sigur bause multa vodca inainte de decolare,tara de curve si alcoolici

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger