Cauta

Nucleara Gazprom. Germania, în criză de gaze. Giganții energetici cer ajutor de la stat

Nucleara Gazprom. Germania, în criză de gaze. Giganții energetici cer ajutor de la stat / Foto: Uniper

Grupul energetic german Uniper, aflat într-o situație dificilă după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către Europa, a declarat că se află în discuții pentru a primi un plan de salvare din partea guvernului.

„Uniper a început discuțiile cu guvernul german cu privire la posibile măsuri de stabilizare”, a precizat compania într-un comunicat emis miercuri seara. „Afacerile s-au deteriorat semnificativ din cauza (…) reducerii drastice a livrărilor de gaze din Rusia”, a declarat joi directorul general al grupului, Klaus-Dieter Maubach.

40% din volumele promise de Gazprom

Mai multe opțiuni sunt în discuție, cum ar fi „garanții” publice pentru împrumuturi, „participarea statului” sau „credite” directe de la banca de stat KfW, a declarat grupul.

Grupul și-a retras, de asemenea, previziunile de profit pentru anul în curs, refuzând să „ofere noi perspective”. Uniper este cel mai mare importator de gaze din Germania și unul dintre cei mai importanți de pe piața europeană. Compania suferă din cauza recentei scăderi cu 60% a livrărilor de gaze prin Nord Stream 1 către Germania din partea grupului rus Gazprom, care invocă o problemă tehnică.

Uniper primește în prezent „doar 40% din volumele de gaze promise prin contract” de la Gazprom, a confirmat miercuri compania.

Pentru a „garanta securitatea aprovizionării clienților săi”, Uniper spune că „achiziționează în prezent volume de substituție (de gaz) la prețuri semnificativ mai mari” decât de obicei, scrie France 24. Cu toate acestea, grupul spune că „nu poate încă să transfere aceste costuri suplimentare” și, prin urmare, suferă de „sarcini financiare semnificative”.

Mai ales că „durata și amploarea restricțiilor privind livrările de gaze rusești” au făcut ca perspectivele financiare ale companiei să fie „incerte”, necesitând sprijin din partea statului, a precizat Uniper.

Dependență de 35% de gazul rusesc

În aprilie, Berlinul a lansat un program de împrumuturi și garanții publice în valoare de peste 100 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile care suferă de pe urma efectelor războiului din Ucraina. Prima companie beneficiară a fost fosta filială germană a Gazprom, Gazprom Germania, care va primi o linie de credit de 9 până la 10 miliarde de euro.

Această companie, amenințată de faliment, dar esențială pentru aprovizionarea Germaniei, a fost naționalizată de Berlin la începutul lunii aprilie și redenumită Securing Energy for Europe. La începutul lunii iunie, Germania era dependentă în proporție de 35% de gazul rusesc pentru importurile sale, față de 55% înainte de războiul din Ucraina.

Ultimele stiri

  • Răsturnare de situaţie în privinţa salariului minim, în România! Ce s-a discutat, luni, în coaliţie
  • Concluzia medicilor care se ocupă de Florin Piersic: „E un caz complicat”. Doctorii de la Institutul Matei Balș s-au deplasat la Spitalul Foişor
  • Alege ce citești
  • Bătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde de dolari
  • Play-and-OUT! Dinamo mai bagă o fisă
  • „Gollum”, de la NATO la Cotroceni
  • Dumitru Sechelariu candidează din nou la Primăria Bacăului. Problemă: fostul edil a murit în urmă cu 11 ani! Gafă mare în Moldova
  • Isterie totală. Peste 19.000 MW din fotovoltaice, pregătiți să dezechilibreze rețelele
  • Produsul pe care Mega Image l-a retras de la vânzare deoarece conţine pesticide! Cum vă primiţi banii înapoi
  • Veşti foarte bune pentru fermieri. Autorităţile le-au mai „relaxat” obligaţiile. Sprijin financiar suplimentar
  • Exit mobile version