AcasăȘTIRI EXTERNEDecizie radicală a lui Putin în Insula Șerpilor. „Este un gest de...

Decizie radicală a lui Putin în Insula Șerpilor. „Este un gest de bunăvoință, Ucraina să nu speculeze”

Decizie radicală a lui Putin în Insula Șerpilor. „Este un gest de bunăvoință, Ucraina să nu speculeze” / Foto: printscreen

Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, în timp ce forțele armate ale Ucrainei au declarat în repetate rânduri că au lansat atacuri cu rachete asupra insulei, distrugând echipamentele aflate acolo.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că forțele sale s-au retras din acest avanpost strategic, dar a numit retragerea un „gest de bunăvoință” și o dovadă că Rusia nu interferează cu exportul de cereale vitale ale Ucrainei pe fondul unei crize alimentare globale în creștere.

„Această decizie nu va permite Kievului să speculeze”

Potrivit experților occidentali, Rusia a suferit o înfrângere militară în aceste regiuni și a fost nevoită să se retragă, scrie BBC.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, spune Ministerul rus al Apărării despre retragerea trupelor.„Această decizie nu va permite Kievului să speculeze pe tema unei iminente crize alimentare, referindu-se la imposibilitatea de a exporta cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra părții de nord-vest a Mării Negre”.

Țările occidentale și Ucraina consideră că Rusia continuă să blocheze porturile ucrainene, împiedicând astfel exportul de alimente ucrainene pe piețele mondiale. Rusia a anunțat că părăsește Insula Șerpilor la doar câteva zile după ce Ucraina a lansat un atac major cu rachete asupra insulei.

„Nu mai există ruși pe insulă”

Anterior, comandamentul operațional ucrainean „Sud” a declarat că a desfășurat o operațiune militară cu lovituri de rachete și artilerie pe insulă, unde se aflau părți ale armatei ruse. Ca urmare, militarii ruși „au evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două ambarcațiuni rapide și probabil au părăsit insula”, a precizat comandamentul. Andri Iermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a declarat, de asemenea, că „nu mai există ruși pe InsulaȘerpilor”.

author avatar
Tudor Borcea
966 afisari

14 COMENTARII

  1. Rușii preferă să-și știe enclava Kaliningrad sigură, apărată și aprovizionată decât să se plictisească pe o insulă mare cât un capac de wc și fără mare importanță pe care o poate devasta și inclusiv rade de pe fața pământului cu două rachete Kalibr. Nu poți pune o bază militară serioasă pe insula șerpilor și pe deasupra e complicat și costisitor de aprovizionat. Din Crimeea, Russia are controlul absolut al întregii Mări Negre.

    • Vrabia malai viseaza si nebunul balamuc! Atunci de ce s-a chinuit armata rusa pana acum sa o cucereasca si de ce nu o rade? Pentru ca nu o poate cucerii dar nici sa o radă.

      • Sau aau avut ceva de castigat din partea nemtilor ori americanilor daca o cedeaza – gaz bre, mult gaz pe langa snek! si nu din ala cu caprioare

      • Zselenesku tocmai a decretat înrolarea obligatorie a femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Cavaler cum e Putin nu va mai trage în armata ukhrainiană lipsită de boașe. Să vedem cum va sta treaba cu prizonierele viitoare. Cred că Ukhraina se va umple de copii ruși. Una peste altu, în asemenea condiții, războiul e ca și câștigat de Ukhraina.

  2. Mintea rusului ‘a de pe urmă, după ce ucrainienii i-au trimis nava-amiral tocmai la fundul mării și încă altele, două – trei, să-i țină companie…

  3. Bine insula e atat de mica ca nu permite favoruri decar celor aproape de ea. Ar fi inimerit ca Ucraina sa concesioneze insula Romaniei pe un nr de ani sau macar pe perioada razboiului pt a permite fluidizarea portului Odesa spre binele lor dar si al Africii. Romania si Ue nu mor de foame. Romania vinde prietenilor din Egipt 270.000 tone de grau. Poate pun si ei o pila la printii desertului pt niste petrol.
    Ucraina sa multuneasca Turciei pt dronele care le-a salvat tara.

  4. Hey, v-aţi pus măcar odată întrebarea de ce ruşii au părăsit Cernobâl-ul, ca şi alte locaţii ? Dacă erau „ahtiaţi” după pământ, precum apare a fi în Donbass-ul intens asaltat, oare ar fi lăsat în urmă vreun „cm pătrat” ? (precum se laudă Otan-ul că şi-ar apăra „pământurile”…)
    Se pare că băieţii (trupele speciale) şi-au cam terminat treaba pe acolo – la fel ca şi în celelalte locaţii din zona central-vestică ucraineană.
    De exemplu, la Cernobâl „au rezolvat” problemele cu bomba/bombele atomice ce erau „pe ţeavă” pe acolo, aproape funcţionale…
    La fel şi aici, pe Insula Şerpilor, au rezolvat ce aveau de făcut la baza militară subterană a locului, alt bio-laborator de mare pericol pt gena slavă (deşi nu chiar aşa de tare ca cea de la Mariupol, cu Puţul 404)… şi, punând în balanţă costurile şi riscurile menţinerii pe o insulă pustie şi fără valoare „de suprafaţă”, au acţionat în consecinţă… Deocamdată.

  5. E un obiectiv greu de apărat.O insulă mică, unde nu ai cum să te ascunzi, un obiectiv fix ușor de țintit de pe țărm, din aer și din apă. Și greu de aprovizionat. Un loc care poate fi avantajos ca avanpost în mare numai dacă ar fi în deplină siguranță. Prăpădești o grămadă de armament ca să îl aperi și devine prea costisitor, mai ales că avantaje cu ea nu prea ai.

  6. As spune ca asa de cald e afara ca so dus rusii dupe apa ca insula nu are fantana.

  7. Mu stia nimeni de ea, eu mai aminteam ca e romana, acum e mai cunoscuta ca insula Pastilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger