Cauta

Nou val Covid-19, preconizat din toamnă. Ce se știe despre noile vaccinuri împotriva variantelor Omicron

Nou val Covid-19, preconizat din toamnă. Ce se știe despre noile vaccinuri împotriva variantelor Omicron / Foto: printscreen

În premieră după decembrie 2020, de când vaccinurile anti-Covid-19 au fost lansate, există vaccinuri actualizate care corespund variantelor Omicron aflate în circulație.

Noile vaccinuri de rapel vizează în mod specific Omicron BA.4 și BA.5, care sunt acum dominante și sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor noi din SUA.

O creștere a infecțiilor în toamnă-iarnă

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor le-au aprobat la 1 septembrie. Aceste decizii au fost luate în condițiile în care imunitatea conferită de vaccinarea sau infecția anterioară se diminuează împotriva acestor versiuni foarte contagioase ale Omicron, informează stiridiaspora. Specialiștii preconizează o creștere a infecțiilor cu Covid-19 în toamnă și iarnă

Spre deosebire de vaccinul anti-Covid-19 original, versiunea actualizată este bivalentă, ceea ce înseamnă că are două componente ARNm – una de la virusul strămoșesc SARS-CoV-2 și una suplimentară care este comună atât pentru BA.4, cât și pentru BA.5.

Rolul vaccinurilor actualizate

Pe măsură ce Omicron BA.1 a sosit la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, a stimulat o creștere bruscă a infectărilor. Chiar și în rândul celor complet vaccinați, infecțiile de pătrundere au fost în creștere, deoarece noua variantă a eludat imunitatea conferită de vaccinuri sau de o infecție anterioară.

Pe măsură ce virusul a evoluat către subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, care sunt mai transmisibile și mai puțin imune, au apărut reinfecții și cazuri de infecții chiar și în rândul celor care au fost vaccinați. Deși vaccinurile au continuat să fie eficiente în protejarea oamenilor împotriva bolilor grave, nu au fost la fel de eficiente pentru a respinge infecțiile induse de aceste noi forme de Omicron.

Deoarece secvența proteică de la BA.4 și BA.5 are multe asemănări cu SARS-CoV-2, vechile rapeluri pot genera în continuare anticorpi împotriva acestor subvariante – dar efectele lor sunt limitate.

Cine poate primi vaccinurile

Deocamdată, persoanele cu vârsta de 12 ani și peste sunt eligibile pentru a primi rapelul bivalent, cu condiția să fi trecut cel puțin două luni de la ultima injecție Covid-19. Pentru persoanele care au avut o infecție recentă cu Covid-19, CDC recomandă să aștepte trei luni de la data la care au apărut primele simptome sau de la data unui rezultat pozitiv al testului.

FDA a autorizat utilizarea noilor rapeluri Pfizer-BioNTech la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. Noua doză de rapel de la Moderna poate fi utilizată de persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Odată cu aceste autorizații, FDA a suspendat utilizarea boosterelor anterioare produse de aceste companii la persoanele cu vârsta mai mare de 12 ani.

Având în vedere că sezonul gripei se apropie, oamenii ar putea lua în considerare posibilitatea de a se vaccina împotriva gripei împreună cu rapelurile Covid-19, dar CDC recomandă ca bărbații adulți tineri care au primit un vaccin împotriva variolei maimuței să aștepte patru săptămâni până când vor primi vaccinul Covid-19.

Durabilitatea protecției rămâne necunoscută

Durabilitatea protecției conferite de aceste vaccinuri actualizate rămâne necunoscută. „Aceasta este întrebarea de un milion de dolari – cât timp va dura imunitatea”, spune Kanta Subbarao, director al comitetului tehnic pentru vaccinuri al Organizației Mondiale a Sănătății. „Încă nu înțelegem ce trebuie să facem pentru a obține durabilitatea”.

În timp ce vaccinurile bivalente pot oferi o protecție mai bună împotriva BA.4 și BA.5, acestea nu au fost concepute pentru a preveni transmiterea virusului sau infecțiile, spune ea. Și cât timp vor continua să ofere protecție va depinde, de asemenea, de felul în care ar putea arăta următoarea variantă și de cât de bine reușește aceasta să se sustragă celulelor imunitare.

FDA din SUA a ales BA.4 și BA.5 pentru noile vaccinuri deoarece acestea circulă în prezent în America și în multe alte părți ale lumii – spre deosebire de BA.1. Pe baza unor studii recente, Marks și colegii săi de la FDA consideră că, de asemenea, vizând BA.4 și BA.5, ar putea oferi o protecție mai solidă împotriva mai multor variante anterioare ale COVID-19, inclusiv BA.1, Delta și Beta.

Marea Britanie a autorizat utilizarea de vaccinuri bivalente care conțin tulpina ancestrală și tulpina BA.1 originală. Este posibil ca această țară să treacă la vaccinuri care să includă și BA.4 și BA.5.

 

 

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version