AcasăȘTIRI EXTERNECovid-19 și varianta Omicron. Un vaccin cu două „tăișuri”, aprobat în Marea...

Covid-19 și varianta Omicron. Un vaccin cu două „tăișuri”, aprobat în Marea Britanie / Premieră mondială

Covid-19 și varianta Omicron. Un vaccin cu două „tăișuri”, aprobat în Marea Britanie / Premieră mondială / Foto: printscreen

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunțat luni că a aprobat o nouă generație a vaccinului anti Covid-19 al Moderna, care vizează varianta Omicron, o premieră mondială, potrivit companiei.

Această versiune a vaccinului constă într-o doză de rapel care vizează jumătate din tulpina originală a virusului și jumătate din varianta Omicron și „determină un răspuns imunitar puternic” împotriva ambelor, inclusiv a subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5, cu efecte secundare „reduse”, similare celor observate cu serurile originale, a precizat într-un comunicat Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA).

Un vaccin bivalent, de „generație nouă”

Vaccinul „a fost aprobat pentru doze de rapel pentru adulți de către MHRA, care a concluzionat că îndeplinește standardele de siguranță, calitate și eficacitate ale autorității de reglementare din Marea Britanie”, a adăugat agenția farmaceutică, scrie BFM TV.

„Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este o unealtă mai ascuțită în setul nostru de instrumente pentru a ne ajuta să ne protejăm împotriva acestei boli pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, a declarat directorul MHRA, June Raine, într-o declarație.

Directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a subliniat „rolul important” pe care această „nouă generație” de vaccinuri îl poate juca în protejarea împotriva Covid-19. El a menționat că Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat un vaccin bivalent care vizează parțial Omicron, cea mai frecventă variantă din Europa.

Săptămâna trecută, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că vizează aprobarea în toamnă a unui vaccin Pfizer/BioNTech Covid care vizează două subvariante ale tulpinii Omicron, BA.4 și BA.5, care se răspândesc rapid.

În timp ce vaccinările au ajutat la reducerea spitalizărilor și a deceselor cauzate de Covid-19, care a apărut pentru prima dată în China la sfârșitul anului 2019, injecțiile actuale vizează în principal tulpinile anterioare ale bolii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat în iulie că pandemia este „departe de a se fi încheiat”, din cauza răspândirii subvariantelor Omicron, a ridicării restricțiilor sanitare și a scăderii numărului de depistări.

Cazurile de Covid au crescut la nivel mondial la sfârșitul primăverii și la începutul verii, sub impulsul noilor variante, dar de atunci au început să se stabilizeze în Europa.

Țările europene încep acum să privească spre toamnă și iarnă, când se așteaptă ca numărul cazurilor să crească din nou.

Marea Britanie este una dintre țările cele mai afectate de pandemie în Europa, cu aproape 180.000 de decese. În timp ce mortalitatea a scăzut puternic datorită vaccinării, țara se confruntă în mod regulat cu valuri mari de infecție, dar a fost una dintre primele din Europa care a ridicat toate restricțiile iarna trecută.

author avatar
Tudor Borcea
381 afisari

11 COMENTARII

  1. Statisticile arata cu cat procentul de vaccinare este mai mare cu atat este mai mult covid, si cresc numarul de boli grave si decese din cauze necunoscute.
    La inmormantarea unui tanar vaccinat: Bine ca era vaccinat, putea fi mult mai rau

  2. Un alt rahat in testare pana in 2025 . Iar semnezi ca-ti asumi efectele adverse.

  3. Mama Proștilor e mereu gravidă. Vor fi destui retardați care se vor injecta și cu aceste noi doze.

  4. Terminati cu prostiile. Cum nu a fost eradicata gripa , nu va fi nici covidul. E din aceiasi familie de virusi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger