AcasăȘTIRI EXTERNEMarea Britanie își schimbă banii. De ce noul rege Charles va „privi”...

Marea Britanie își schimbă banii. De ce noul rege Charles va „privi” spre stânga pe noile monede

Marea Britanie își schimbă banii. De ce noul rege Charles va „privi” spre stânga pe noile monede / Foto: printscreen

În urma decesului reginei Elisabeta a II-a, monedele și bancnotele britanice vor fi înlocuite treptat cu altele noi, cu efigia regelui Carol al III-lea. Dar pe monede, chipul noului rege va fi orientat spre stânga, în timp ce chipul mamei sale „privea” spre dreapta.

Moartea reginei Elisabeta a II-a, joi, 8 septembrie, înseamnă o serie de schimbări în Marea Britanie. Printre acestea se numără înlocuirea bancnotelor și a monedelor cu imaginea reginei cu noi monede și bancnote cu profilul regelui Charles.

29 de miliarde de monede aflate în circulație

Însă o diferență majoră ar trebui să deosebească noile monede : profilul regelui Carol al III-lea ar trebui să fie orientat spre stânga, în timp ce profilul reginei Elisabeta a II-a este orientat spre dreapta. O chestiune de tradiție, care datează încă din secolul al XVII-lea.

După cum amintește site-ul web al Familiei Regale, „din vremea lui Carol al II-lea, tradiția a fost ca monarhii să fie reprezentați pe monede în direcția opusă celei a predecesorului lor imediat”. Această tradiție datează din 1660 și a fost urmată aproape întotdeauna de atunci.

Singura domnie în care tradiția nu a fost respectată a fost cea foarte scurtă a lui Edward al VIII-lea, unchiul reginei Elisabeta a II-a, între ianuarie și decembrie 1936. Profilul său a fost apoi, ca și cel al predecesorului său, regele George al V-lea, întors spre stânga. „Lui Eduard al VIII-lea îi plăceau portretele sale cu fața spre stânga, deși, în mod tradițional, ar fi trebuit să fie cu fața spre dreapta”, explică site-ul Familiei Regale, informează Ouest-France.

George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a, care i-a succedat fratelui său, Eduard al VIII-lea, a revenit la tradiție și și-a văzut profilul întors spre stânga. Elisabeta a II-a va respecta, de asemenea, tradiția atunci când a ucrat pe tron, iar pe cele 29 de miliarde de monede aflate în circulație în prezent, fața ei este întoarsă evident spre dreapta.

Așadar, dacă nu decide să se opună acestei tradiții, așa cum a făcut Eduard al VIII-lea, noul rege Carol al III-lea ar trebui să aibă fața întoarsă spre stânga pe viitoarele monede.

Se preconizează că înlocuirea monedelor și bancnotelor va avea loc treptat. Royal Mint, agenția responsabilă cu baterea monedelor britanice, a precizat într-un comunicat că monedele cu imaginea reginei vor rămâne „mijloc legal de plată” și „în circulație”. Banca Angliei, care este responsabilă de emiterea bancnotelor, a informat că bancnotele „care poartă efigia Majestății Sale Regina vor continua să aibă curs legal”.

Se așteaptă ca momentul și începerea înlocuirii să fie clarificate după ce se va încheia perioada de doliu național. Totuși, potrivit The Guardian, vor trece doi ani până când bancnotele care îl reprezintă pe noul rege le vor înlocui pe cele cu efigia Elisabetei a II-a în Marea Britanie. De asemenea, se preconizează că această schimbare va avea loc treptat și în alte țări din Commonwealth, dar ar putea dura ceva timp.

author avatar
Tudor Borcea
490 afisari

3 COMENTARII

  1. Nu e vorba de nici o tradiție. Regina Elisabeta Ii-a a fost primul monarh britanic cu portretul pe monedele și bancnotele britanice (Lire Sterline)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger