AcasăȘTIRI EXTERNENavele marinei SUA, urmărite de roiuri misterioase de drone

Navele marinei SUA, urmărite de roiuri misterioase de drone

Navele marinei SUA, urmărite de roiuri misterioase de drone

Drone de mari dimensiuni care evoluează în formație, capabile să repereze și să survoleze, noaptea, nave care ating viteze de 15/20 noduri nu este o operațiune la îndemâna oricui: acest lucru necesită resurse semnificative, precum cele ale unui stat.

Lucruri curioase se întâmplă în cerul Statelor Unite. Între 2015 și 2019, 24 de instalații nucleare civile au făcut obiectul a 57 de incursiuni de drone, care uneori au evoluat în roiuri de cinci sau șase, cum a fost cazul, de exemplu, pentru centralele nucleare din Palo Verde (Arizona) și Limerick (Pennsylvania). Martorii au descris aparate cu o „dimensiune industrială”, cu un diametru de aproximativ 90 cm.

Ultima survolare a unei instalații nucleare a avut loc în decembrie 2019 (în acest caz a fost vorba de reactorul nr. 3 al uzinei din Palo Verde, survolat pentru a treia oară). Și, în ciuda dispozitivelor anti-drone, precum cel furnizat de compania Aerial Armor, pentru a localiza tele-pilotul (pilotii) pe o rază de 30 km, misterul rămâne nerezolvat până în prezent.

Zbor deasupra unui cuib balistic

La fel ca și cel care înconjoară alte roiuri de drone „mari” observate în Colorado între decembrie 2019 și ianuarie 2020. Din nou, singura certitudine este că nu au fost activități militare americane. Dar, deoarece aceste drone au evoluat nu departe de o bază strategică de rachete balistice intercontinentale Minuteman III aparținând US Air Force, acest fenomen nu poate decât să ridice mari îngrijorări.

Cu atât mai mult cu cât alte roiuri de drone au fost observate în largul Californiei, în iulie 2019. Aceasta este ce dezvăluie site-ul The War Zone , după ce a obținut documente în virtutea legii Freedom of Information Act – FOA.

Totul a început când documentaristul Dave Beaty a raportat că o navă a US Navy, contratorpilorul USS Kidd,  a fost survolat de drone neidentificate în timpul manevrelor în largul Los Angeles cu navele USS Rafael Peralta și USS John Finn.

Mărturii din jurnalele de bord ale navelor

Ceea ce le-a dat ideea celor de la The War Zone să solicite accesul la jurnalele de bord ale acestor nave. Astfel, la 14 iulie 2019, la ora 22, marinarii de pe USS Kidd au observat două drone (sau, cel puțin, descrise ca atare) care au urmat nava timp de aproximativ 90 de minute. Una chiar s-a apropiat de platforma aeronautică a navei, care se afla atunci în modul „radio silence” în timpul exercițiului.

Jurnalele de bord ale navelor USS Rafael Peralta și USS John Finn menționează, de asemenea, prezența acestor două drone, a căror traiectorie, ulterior, nu a putut fi urmărită în ciuda capabilității senzorilor navelor americane (radar, imagerie termică, optronică, mijloace de război electronic, etc).

Același fenomen s-a petrecut în noaptea următoare, dar cu cel puțin patru drone. Și a durat trei ore. Alte două incidente au avut loc apoi pe 25 și 30 iulie în același an.

Având în vedere dimensiunea dronelor și autonomia acestora, este clar că acestea nu sunt aparate vândute pentru amatori.

La început, unii au bănuit că provin dintr-o altă unitate a Marinei Statelor Unite, în acest caz FACSFAC (Fleet Area Control and Surveillance Facility Center) din San Diego. Dar acesta din urmă a negat orice responsabilitate.

Survolurile având loc lângă insula San Clemente, unde se află o bază a Navy Seals, s-a avansat că dronele în cauză ar putea face parte dintr-un program clasificat.

Cu excepția faptului că, dacă ar fi fost cazul, Marina SUA nu ar fi lansat o anchetă și se presupune că orice mențiune a acestor incidente ar fi fost redactată în jurnalele de bordale navelor urmărite. Cu excepția cazului în care o altă agenție guvernamentală americană este în spatele incidentelor, scrie Opex 360

O altă ipoteză a fost că aceste drone au fost desfășurate de pe o navă civilă care naviga în largul coastei Californiei, dar investigațiile nu au confirmat.

Ceea ce nu înseamnă că nu exista nici o navă neidentificată în apropiere în momentul incidentului.

Actori statali?

În orice caz, drone de mari dimensiuni care evoluează în formație, capabile să repereze și să survoleze, noaptea, nave care ating viteze de 15/20 noduri nu este o operațiune la îndemâna oricui: acest lucru necesită resurse semnificative, precum cele ale unui stat.

Dar motivulele rămân de stabilit. Au avut aceste drone misiunea de a colecta informații de origine electromagnetică referitoare la cele trei nave ale marinei SUA? Să le blochezi senzorii? Pentru a le testa vulnerabilitățile? Sunt întrebări care vor rămâne fără răspuns pentru moment.

Un raport al Pentagonului, așteptat până în luna iunie

De notat că aceste survoluri ale dronelor care evoluează în formație au început atunci când numeroase observații ale unor „fenomene aeriene neidentificate” au fost raportate, între vara anului 2014 și primăvara anului 2015, de către piloții US Navy de la bazele aflate pe coasta de est a țării.

Pentagonul a creat, de altfel, o celulă de lucru pentru „detectarea, analizarea și catalogarea acestor fenomene aeriene neidentificate care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite”.

La cererea comitetului de Informații al Senatului, un raport „neclasificat” pe această temă trebuie prezentat până în luna iunie

author avatar
Tudor Borcea
588 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dupa cum ziceam… SUA a pierdut razbelu’! Si cum Romania are marele talent de a se alia tot timpul cu perdantii… Nu inteleg ce rost a mai avut Unirea aia ba mica ba mare zici ca-i o p.u.l.a.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger