AcasăȘTIRI EXTERNEBiden îl trimite pe șeful Pentagonului în Asia. Turneu pentru descurajarea „credibilă”...

Biden îl trimite pe șeful Pentagonului în Asia. Turneu pentru descurajarea „credibilă” a Chinei

Biden îl trimite pe șeful Pentagonului în Asia. Turneu pentru descurajarea „credibilă” a Chinei/Foto: Facebook

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat, sâmbătă, că dorește să creeze o „disuasiune credibilă” împotriva Chinei. El urmează să înceapă un turneu asiatic în zilele următoare pentru a discuta cu aliații SUA mijloacele de consolidare a cooperării militare din regiune.

Ministrul american al Apărării a început un turneu de o săptămână din Hawaii, sediul comandamentului militar american pentru regiunea Indo-Pacifică (INDOPACOM), turneu care urmează să-l ducă la Tokyo, Seoul și New Delhi. „Este o chestiune de alianțe și parteneriate”, a spus Lloyd Austin. Acesta este primul turneu în străinătate al şefului Pentagonului după preluarea mandatului Apărării, la 22 ianuarie.

„Avantajul nostru competitiv s-a erodat”

„Este vorba, de asemenea, de consolidarea capacităților noastre”, a adăugat el, reamintind că, în timp ce Statele Unite se concentrau asupra luptei antijihadiste din Orientul Mijlociu, China își moderniza armata în mare viteză. „Avantajul nostru competitiv s-a erodat”, a remarcat el. „Avem în continuare un avantaj, dar îl vom întări”.

„Să-i ascultăm, să învățăm și să înțelegem”

„Scopul nostru este să ne asigurăm că avem capacitățile, planurile și conceptele operaționale pentru a putea oferi un factor de descurajare credibil Chinei sau oricui dorește să atace Statele Unite”, a adăugat șeful Pentagonului.

Lloyd Austin va fi însoțit, la Tokyo și la Seul, de șeful diplomației americane, Antony Blinken, pentru discuții cu omologii lor japonezi și sud-coreeni.

„Ceea ce vreau să fac eu și secretarul de stat este să începem să întărim aceste alianțe”, a spus el. „Să-i ascultăm, să învățăm și să înțelegem punctul lor de vedere […] cu obiectivul de a coopera cu ei pentru a ne asigura consolidarea stabilității regionale”.

Acest turneu în Asia al șefilor diplomației și apărării Statelor Unite urmează unui summit fără precedent al „Quad”, o alianță informală născută în anii 2000 pentru a contrabalansa creșterea puterii Chinei.

Acesta precede prima întâlnire, în Alaska, a echipei președintelui SUA, Joe Biden, cu miniștrii chinezi de Externe, Yang Jiechi și Wang Yi.

author avatar
Tudor Borcea
117 afisari

1 COMENTARIU

  1. Biden nu trimite nimic și pe nimeni, fiind complet pa-pa și, deci, teleghidat ca un roboțel care tot dă rateuri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger