AcasăȘTIRI EXTERNEDupă Rusia. US Air Force au primit primul avion capabil să poarte...

După Rusia. US Air Force au primit primul avion capabil să poarte rachete hipersonice

După Rusia. US Air Force au primit primul avion capabil să poate rachete hipersonice/Foto: Boeing

Forțele aeriene americane au primit primul lor avion F-15EX, care va putea transporta o rachetă hipersonică. Rusia a testat deja astfel de arme ale viitorului, îmbarcate pe avioane MiG-31.

În iulie 2020, US Air Force confirmaseră o comandă pentru opt avioane F-15 EX, versiunea finală a acestui aparat multirol (vânătoare/bombardament) proiectat de Boeing, pentru o sumă de 1,2 miliarde de dolari (costuri de dezvoltare și asistență tehnică incluse).

Primele două unități erau în curs de asamblare, în vederea livrării lor la baza aeriană Eglin (Florida) pentru testare.

Execuția acestui contract este rapidă: un prim avion F-15EX – cu numărul de serie 20-001 – tocmai a fost livrat Forțelor Aeriene ale SUA, la puțin peste o lună după primul său zbor, cu Matt Giese, pilotul principal de testare al Boeing , la comenzi. Un al doilea exemplar va urma aceeași cale în aprilie, anul viitor.

Primele șase avioane, livrate până în 2023

„Este un mare moment”, a salutat colonelul Sean Dorey, directorul programului F-15EX din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA. Celelalte șase avioane vor fi livrate până în 2023 și o comandă pentru încă 12 urmează să fie notificată către Boeing în acest an.

În total, Forțele Aeriene ale SUA intenționează să aibă 144 de avioane F-15EX (pentru o investiție de 23 de miliarde de dolari) pentru a înlocui aparatele F-15C/D, care ajung la sfârșitul potențialului lor.

Echipat cu două noi motoare F110-GE-129 și comenzi de zbor electrice de zbor, F-15EX este echipat cu radarul AESA (cu antene active) APG-82 (V) 1, un senzor IRST, un nou dispozitiv de război electronic numit EPAWSS (Eagle Passive/Active Warning Survivability, proiectat de BAE Systems) și o cabină de pilotaj digitală.

Un supercalculator care poate procesa 87 de miliarde de operații pe secundă

Totul se bazează pe ADCP-II (Advanced Display Core Processor-II), adică un computer de misiune care poate procesa 87 de miliarde de operații pe secundă. În plus, are o legătură de date care îi permite să lucreze cu avioane F-22 și F-35.

Pentru a justifica achiziționarea avioanlor F-15EX, Forțele Aeriene ale SUA s-au concentrat în principal pe capacitățile sale de luptă aer-aer, subliniind capacitatea sa de a transporta până la 24 de rachete AMRAAM și Sidewinder.

Rachetă hipersonică de șapte metri lungime

Dar superioritatea aeriană nu va fi singura zonă în care vor fi utilizate aceste aeronave.

„Cu capacitatea sa mare de transport al armelor, coloana vertebrală digitală și arhitectura deschisă, F-15EX va fi un element-cheie a flotei noastre de avioane tactice și va completa activele generației a 5-a. În plus, este capabil să transporte arme hipersonice”, a spus colonelul Dorsey.

În fața Rusiei, care a prezentat și testat astfel de arme, mai multe proiecte de rachete hipersonice sunt în curs de desfășurare peste Atlantic.

Pe lângă cel mai cunoscut, AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), care ar trebui să înarmeze bombardierul B-1 Lancer, există și Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) și, conform Aviation Week, proiectele HACM și HCCW, care sunt clasificate pentru moment.

F-15EX are un pilon ventral care îi permite să transporte o rachetă lungă de aproape 7 metri, pentru o masă de puțin peste trei tone.

Oricum ar fi, Forțele Aeriene ale SUA speră că F-15EX va intra în curândîn serviciu. „Pentru a accelera testele necesare în vederea declarării avionului F-15EX drept funcțional, echipa va folosi datele testelor precedente pentru versiunile de aeronave destinate exportului”, a indicat US Air Force.

Este vorba în special de versiunea destinată Qatarului (F-15 QA), care a servit ca bază pentru dezvoltarea modelului F-15EX, scrie Opex 360.

Prima aeronavă F-15 EX este destinată 40th Flight Test Squadron, în timp ce a doua va merge la 85th Test and Evaluation Squadron. Prin urmare, testele vor fi efectuate simultan de aceste două unități.

author avatar
Tudor Borcea
487 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger