Cauta

Moartea albă. Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins. 4.320 km pătrați de gheață

Moartea albă. Cel mai mare aisberg din lume s-a desprins. 4.320 km pătrați de gheață

Aisbergul are o lungime de aproximativ 170 de kilometri și o lățime de 25 de kilometri, sau o suprafață de 4.320 de kilometri pătrați. După cum arată imaginea satelitului ESA, aceasta este mult mai mult decât cei 3.640 de kilometri pătrați ai insulei Mallorca.

Aisbergul are o lungime de aproximativ 170 de kilometri și o lățime de 25 de kilometri, adică o suprafață de 4.320 de kilometri pătrați. După cum arată imaginea sateliților Agenției Spațiale Europene (ESA), aceasta este mai mare decât insula Mallorca care are 3.640 de kilometri pătrați.

Un aisberg imens s-a desprins de partea de nord-vest a calotei de gheață din Antarctica, la nivelul platformei glaciale Filchner-Ronne, informează Agenția Spațială Europeană (ESA).

Aisbergul, numit A-76, măsoară aproximativ 4.320 km2 (170 km lungime și 25 km lățime), ceea ce îl face în prezent cel mai mare din lume.

Aisbergul a fost reperat de British Antarctic Survey și a primit denumirea „A-76”, așa cum a explicat ESA. În prezent, uriașa bucată de gheață se află în derivă în Marea Weddell, scrie Le Figaro.

Recent a fost reperat pe imagini realizate de misiunea Copernicus Sentinel-1, care constă din doi sateliți care trimit date zi și noapte, permițând observarea zonelor îndepărtate precum Antarctica, pe tot parcursul anului, notează ESA.

Desprinderea nu este legată de schimbările climatice

Această detașare a aisbergului nu este alarmantă, deoarece face parte din ciclul natural al bucăților de gheață care se rup la intervale regulate. Astfel, noul aisberg nu are mișcarea legată de schimbările climatice. După topire, A-76 nu va crește creșterea nivelului mării , el făcând parte dintr-o banchiză.

Principiul este același cu un cub de gheață într-un pahar cu apă. La topire, cubul nu crește nivelul băuturii. Prin urmare, aisbergurile sunt diferite de ghețari sau calote de gheață care stau pe uscat și ridică nivelul mării atunci când intră în mare sau se topesc.

Luna trecută, a dispărut aisbergului A-68, cel mai mare aisberg din lume în 2017 și unul dintre cei mai mari clasați vreodată: avea 5.800 de kilometri pătrați.

Cel mai mare aisberg înregistrat vreodată a fost B-15, care s-a separat de Antarctica în 2000. Avea o suprafață de 11.000 de kilometri pătrați.

Ultimele stiri

  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Exit mobile version