AcasăȘTIRI EXTERNEAntarctica va fi legată la internet. Cablurile submarine și influența geostrategică

Antarctica va fi legată la internet. Cablurile submarine și influența geostrategică

Antarctica va fi legată la internet. Cablurile submarine și influența geostrategică/ Foto: Facebook

Australia intenționează să facă dintr-un viitor cablu submarin către continentul înghețat un instrument de influență. Antarctica, singurul continent din lume lipsit de orice locuință permanentă, găzduiește totuși șaptezeci de baze științifice și până la 5.000 de oameni, în perioada de vară. Deci, Antarctica ar trebui să aibă dreptul și la o conexiune la internet potabilă, au estimat specialiștii australieni.

În ultimul său raport, întocmit la cererea Parlamentului, Biroul australian de meteorologie (BoM) pledează pentru construirea unui cablu submarin între Australia și Antarctica pentru a îmbunătăți conectivitatea stațiilor sale meteorologice, potrivit ZDNet.

Fibra optică ar deservi în special stațiile Davis, Casey, Mawson și Macquarie Island, situate respectiv la 4.838, 3.443, 5.475 și 1.542 kilometri de Hobart, în Tasmania, unde se află Departamentul australian al Antarcticii.

„Un cablu submarin intercontinental din fibră optică ar oferi viteză și fiabilitate fără precedent și ar face din Australia un lider cheie și un partener internațional în Antarctica”, a argumentat BoM.

În prezent, continentul austral folosește o conexiune prin satelit de 9 megabiți pe secundă (Mb/s) și o latență de 300 de milisecunde (ms). Fiecare stație are, de asemenea, o legătură de date de rezervă de numai 0,65 Mbps cu o latență de 700 ms. Prin comparație, în Franța, fibra optică oferă o viteză medie de 400 Mb/s și o latență de aproximativ 12 ms.

Miză strategică

Furnizând „poduri” între continente, cablurile submarine constituie astfel vectori de dezvoltare care leagă puterile economice între ele. Traseul lor este oglinda schimburilor economice mondiale. De asemenea, ele urmează adesea aceleași rute ca și principalele rute maritime. Giganții Internetului investesc din ce în ce mai mult în cabluri de viteză foarte mare.

Dincolo de Antarctica, Australia are o multitudine de insule și teritorii izolate, dintre care majoritatea au doar o legătură prin satelit 3G. În octombrie 2020, guvernul din New South Wales a semnat un acord cu operatorul Telstra pentru a construi mai mult de 5.200 de kilometri de fibre de mare viteză pentru a deservi cele 2.000 de școli publice ale statului.

Proiectul este estimat la 328 milioane de dolari australieni (212 milioane de euro). Un fleac, în comparație cu investițiile colosale care vor fi, fără îndoială, necesare pentru construirea cablului submarin către Antarctica, scrie Korii/Slate.

Deoarece mediul polar este departe de a fi mediul ideal pentru instalatorii de cabluri, care vor trebui să se confrunte în special cu problema aisbergurilor care înconjoară continentul înghețat.

Antarctica, teritoriu neutru. Până când?

Totuși, Australia nu intenționează să abandoneze conectivitatea la internet prin satelit și își propune să lanseze doi sateliți de comunicații geostaționari și de observare meteo, pentru care depinde în prezent de sateliții japonezi. BoM s-ar putea baza și pe viitoarea rețea Starlink a a companiei SpaceX a lui Elon Musk, patron și al companiei californiene Tesla.

Spre deosebire de Arctica, care atrage atenția din toate părțile pentru exploatarea rutelor comerciale sau zăcămintelor gaziere, Antarctica este guvernată de un tratat care o face un teritoriu neutru și care interzice exportul oricărei resurse minerale. Acest lucru nu împiedică Australia să-și plaseze pionii pentru a-și crește influența.

author avatar
Tudor Borcea
140 afisari

2 COMENTARII

  1. Oportunitate de castig.
    Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber.
    Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate, invatam totul impreuna! Se semneaza un contract in original, trimis prin posta. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru detalii, contactati-ne pe adresa de e-mail: activitatecompletonline@gmail.com

  2. „… Antarctica ar trebui să aibă dreptul și la o conexiune la internet potabilă, …” Nu sunt specialist în IT dar există și internet „nepotabil”?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Avertizare de ploi, grindină și vijelii. Zonele aflate sub COD GALBEN – HARTA/Cum va fi vremea în București

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis, miercuri, o atenționare Cod galben de vreme instabilă.Conform hărții aferente avertizării meteo, mai multe județe...

România poate scăpa mai repede şi mai ieftin de „blocurile gri”. Legea ce merge la promulgare schimbă tot pentru locatari

Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul care aprobă ordonanţa de urgenţă 179/2022 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.18/2009 privind creşterea performanţei...
proger