Cauta

Mai deschide Rusia un front de luptă? Exerciții militare pe insulele Kurile, pe care Japonia le vrea înapoi

insulele kurile

Mai deschide Rusia un front de luptă? Exerciții militare pe insulele Kurile, pe care Japonia le vrea înapoi

Războiul din Ucraina reaprinde tensiunile dintre Japonia şi Rusia. Situaţia insulelor Kurile a alimentat starea conflictuală dintre cele două state. Mai nou, Rusia desfăşoară exerciţii militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo.

Moscova a abandonat negocierile de pace cu Japonia din cauza sancţiunilor impuse de aceasta ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

Ruşii au deplasat 3000 de trupe şi echipamente

Districtul militar de est al Rusiei a anunţat vineri, potrivit Interfax, că la aceste exerciţii iau parte peste 3000 de trupe şi echipamente, fără a preciza unde anume în arhipelagul Kurilelor au loc.

Presa japoneză susţine că este vorba chiar de un teritoriu care a revenit Uniunii Sovietice după încheierea celui de-al doilea război mondial şi care este revendicat de Japonia. Arhipelagul Kurilelor, aflat în dispută de decenii, este situat între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido. Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Indian.

De ce sunt importante insulele Kurile?

Slab populate, dar bogate în peşte, metale şi petrol, aceste insule sunt de o importanţă strategică majoră pentru Rusia. Situate în Marea Ohoţk, ele deschid un culoar pentru marina şi submarinele ruseşti spre Pacific şi constituie o piedică pentru prezenţa militară americană în Japonia.

Potrivit cercetătorilor, cu excepţia câtorva naţionalişti, aproape nimeni nu se mai interesează cu adevărat de aceste insule neospitaliere, populate de numai 20.000 de locuitori. Şi aceasta cu atât mai mult cu cât relaţiile comerciale, acum suspendate, existau între companiile japoneze şi cele ruseşti în legătură cu bogăţiile naturale ale arhipelagului.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version