Cauta

Macron, de neclintit: A fi „aliatul” SUA nu înseamnă „a fi vasal” – VIDEO

sursa foto: Twitter/ ABP LIVE

Președintele Franței, Emmanuel Macron, e din nou în prim-plan. De această dată după o serie de declarații făcute recent la Amsterdam. Șeful statului francez declară că a fi aliatul Statelor Unite nu presupune să le fii vasal.

Preşedintele francez Emmanuel Macron apreciază că a fi „aliatul” Statelor Unite nu înseamnă „vasal”, îşi asumă în întregime declaraţii controversate despre Taiwan şi subliniază că „Franţa este în favoarea statu-quoului în Taiwan”, „susţine politica unei singure Chine şi căutarea unei soluţii paşnice a situaţiei”, relatează AFP, preluat de news.ro.

Recentele afirmații ale președintelui Macron au fost făcute miercuri într-o conferință de presă la Amsterdam (Olanda).

„A fi aliat nu înseamnă a fi vasal (…), nu înseamnă că nu mai ai dreptul să gândeşti singur”, a declarat Emmanuel Macron în fața presei.

„Franţa este în favoarea statu-quoului în Taiwan”, ea „susţine politica unei singure Chine şi căutarea unei soluţii paşnice a situaţiei”, a adăugat acesta.


„Suntem aliaţi care decid ei înşişi”

Franţa este un aliat „fiabil” al Statelor Unite, însă revendică să nu-i urmeze pe alţii, a declarat miercuri o sursă diplomatică franceză. „Noi suntem aliaţi ai Statelor Unite, aliaţi fiabili, angajaţi, dar suntem aliaţi care decid ei înşişi”, a subliniat sursa citată.

Președintele Macron a provocat un val de neînţelegere în Statele Unite şi în Uniunea Europeană prin faptul că a îndemnat UE să nu „urmeze” Washingtonul sau Beijingul în problema Taiwanului. „Cel mai rău dintre lucruri ar fi să se creadă că noi, europenii, ar trebui să-i urmăm (pe alţii)” în problema Taiwanului „şi să ne adaptăm la ritmul american şi la o reacţie exagerată chineză”, a declarat el într-un interviu acordat site-ului american Politico şi cotidianului economic francez Les Échos, publicat duminică.

Declaraţiile au fost interpretate imediat drept o distanţare faţă de Washington, în contextul în care Statele Unite sunt foarte angajate în Ucraina, de la începutul războiului.

Preşedintele Republicii îşi asumă în întregime spusele”, a punctat sursa diplomatică citată.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version