AcasăEconomiePunctul nevralgic. De ce contează Taiwanul pentru lume

Punctul nevralgic. De ce contează Taiwanul pentru lume

Ar trebui ca SUA să apere Taiwanul de China? Nu este o dezbatere abstractă. În weekend, Beijingul a simulat raiduri de bombardament asupra insulei, iar marina a înconjurat-o.

Ca răspuns la escaladarea constantă a presiunii militare chineze, președintele Joe Biden a promis – de patru ori – că SUA vor apăra Taiwanul de un atac.Pentru unii americani, precum Doug Bandow, analist la think-thank-ul Cato Institute, promisiunile lui Biden sunt un fel de nebunie sau „sinucidere națională”.

De ce ar trebui ca America, obosită de război, să amenințe să lupte împotriva Chinei, o altă putere înarmată nuclear, pentru a apăra o insulă de 24 de milioane de locuitori care se află la aproximativ 100 de mile de coasta chineză?

Scepticismul privind apărarea Taiwanului este și mai pronunțat în unele părți ale Europei, comentează Financial Times. Întorcându-se cu avionul dintr-o vizită în China săptămâna trecută, președintele Emmanuel Macron a lăsat să se înțeleagă că Franța nu va ridica un deget pentru a proteja insula. Discutând despre Taiwan, el a declarat că „marele risc” pentru Europa este să se lase „prinsă în crize care nu sunt ale noastre”.

Adevărul este că puțini se așteaptă ca militarii europeni să se implice direct într-un conflict legat de Taiwan. Dar atitudinea politicienilor europeni, precum Macron, contează, deoarece va afecta calculele chinezești privind costurile economice și diplomatice ale oricărui atac.

Și realitatea este că o anexare forțată a insulei de către China ar avea consecințe globale profunde, care ar fi resimțite rapid peste tot. Există argumente pentru a lua apărarea Taiwanului: menținerea libertății politice departe de Partidul Comunist Chinez, consolidarea economiei mondiale și  echilibrul puterii.

Beijingul a zdrobit deja aspirațiile pentru democrație din Hong Kong. Dacă lui Xi Jinping i s-ar permite să facă același lucru în Taiwan, autocrația ar fi înrădăcinată în întreaga lume vorbitoare de limbă chineză.

Taiwanul produce peste 60% din semiconductoarele din lume și aproximativ 90% din cele mai sofisticate. Gadgeturile care fac ca viața modernă să funcționeze, de la telefoane la mașini și utilaje industriale, funcționează cu cipuri taiwaneze. Dar fabricile care le produc ar putea fi distruse de o invazie. Controlul celor mai avansate semiconductoare din lume ar oferi Beijingului o putere de sufocare asupra economiei mondiale.

Implicațiile dominației chineze în Indo-Pacific ar fi, de asemenea, globale, deoarece regiunea reprezintă aproximativ două treimi din populația mondială și din produsul intern brut.

Dacă China ar domina-o, ar fi pe cale să înlocuiască SUA ca națiunea cea mai puternică din lume. Ideea că Europa nu ar fi afectată de această schimbare a puterii globale este absurdă. Niciun om cu mintea sănătoasă nu vrea un război între America și China, dar ce european putea să-și imagineze un război Rusia-Ucraina la porțile UE?

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
744 afisari

9 COMENTARII

  1. Xi I-omping,si asta un dictator nenorocit ” reales ” la al paispelea congres,vrea sa ” redea „lbertatea si civilizatia securista bolsevica,Taiwanezilor. Pretinul si confidentul lui Putina,la fel ca criminalul dela Kremlin,ar fi in stare sa dea foc la intrega lume,doar ca sa-si faca damblaua de ” jupan”. Asta se intampla cand Tarile ajung pe mana unor criminali dezaxati,tocmai buni de dus la casa de nebuni.Vorba lui Eminescu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger