AcasăȘTIRI EXTERNE„Lăcomia imorală” a companiilor de petrol și gaze. Șeful ONU cere taxarea...

„Lăcomia imorală” a companiilor de petrol și gaze. Șeful ONU cere taxarea giganților energetici

„Lăcomia imorală” a companiilor de petrol și gaze. Șeful ONU cere taxarea giganților energetici

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat miercuri „lăcomia” marilor companii petroliere și de gaze care obțin profituri record „pe spinarea celor mai săraci” datorită crizei provocate de războiul din Ucraina, cerând guvernelor să le taxeze.

„Este imoral faptul că firmele de petrol și gaze obțin profituri record din această criză energetică, pe spinarea celor mai săraci oameni și comunități, cu costuri masive pentru climă”, a declarat Antonio Guterres la o conferință de presă organizată cu ocazia publicării celui de-al treilea raport al ONU privind consecințele globale ale invaziei rusești în Ucraina.

Profituri record pentru giganții energetici

„Fac apel la toate guvernele să taxeze aceste profituri excesive și să folosească aceste fonduri pentru a-i sprijini pe cei mai vulnerabili în aceste vremuri dificile”, a adăugat el, estimând că marile companii petroliere și de gaze au obținut profituri de aproape 100 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2022.

Pe fondul creșterii prețurilor la petrol și gaze, giganți energetici precum BP, ExxonMobile, Chevron, Shell și TotalEnergies au anunțat, de asemenea, profituri uriașe în al doilea trimestru.

„Fac apel la oameni să trimită un mesaj clar industriei combustibililor fosili și finanțatorilor săi că această lăcomie ridicolă îi pedepsește pe cei mai săraci și mai vulnerabili, distrugând în același timp singura noastră casă comună, planeta”, a declarat Guterres, scrie Le Journal de Montreal.

De la precedenta evaluare din iunie, „impactul crizei puterii de cumpărare este resimțit mai profund și mai larg în întreaga lume”, se arată în raport.

El a reamintit că până la sfârșitul anului 2022, 345 de milioane de persoane din 82 de țări ar putea fi afectate de insecuritate alimentară, dintre care încă 47 de milioane din cauza războiului.

author avatar
Tudor Borcea
374 afisari

1 COMENTARIU

  1. LACOMIA NU-I A COMPANIILOR !!,LACOMIA ESTE A PROPIETARILOR DE MARI COMPANII ,LACOMIA CONSILIILOR DE ADMINISTRATIE ESTE CEA CARE GENEREAZA ACESTE JOCURI MURDARE PRIN CONTROLUL UNOR PARGHII POLITICE COINTERESATE.
    TOTUL SE JUDECA ,TOTUL SE HOTARASTE NUMAI PRIN INTERMEDIUL BANILOR !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger