AcasăȘTIRI EXTERNEPutin nu va lăsa OPEC să scadă prețul petrolului

Putin nu va lăsa OPEC să scadă prețul petrolului

Producătorii de petrol din grupul OPEC+ se întâlnesc miercuri pentru a conveni asupra următorului pas în gestionarea pieței. Pentru prima dată într-un an, nu există o politică clară pe care aceștia să o aprobe.

Cartelul petrolier a adăugat acum înapoi toată producția pe care a fost de acord să o reducă în aprilie 2020 – cel puțin în teorie – obiectivul pentru luna august revenind la nivelul inițial de referință.

În practică, producția OPEC+este mult în urmă, membrii pompând cu aproximativ 2,7 milioane de barili pe zi mai puțin decât era planificat în  mai, cea mai recentă lună pentru care sunt disponibile cifre complete.

Aproape jumătate din acest deficit se datorează Rusiei, ale cărei țiței și produse rafinate au fost evitate de unii cumpărători europeni după ce armata lui Putin a invadat Ucraina în februarie.

Devierea exporturilor către India a ajutat Rusia să evite impactul deplin al interdicțiilor de cumpărare, dar nu a reușit să compenseze complet pierderea unei mari părți din piața sa europeană.

OPEC+ se confruntă cu apeluri pentru creșterea producției. În timpul vizitei sale în Arabia Saudită la începutul acestei luni, președintele Joe Biden a cerut grupului să pompeze mai mult pentru a contribui la reducerea inflației în creștere. Reuniunea din această săptămână va fi prima ocazie pentru toți membrii de a discuta această cerere.

Dacă se gândește serios să mărească din nou producția – și nu există nicio garanție că o va face – grupul ar putea crește țintele tuturor.

Dar acest lucru ar mări pur și simplu decalajul dintre producția planificată și cea reală, având în vedere că puține țări vor fi capabile să pompeze mai mult decât o fac deja.

În practică, doar Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au o capacitate de producție de rezervă semnificativă și chiar și atunci există încă întrebări cu privire la cât de mult pot face.

Dar decalajul tot mai mare dintre producția țintă și cea reală subminează credibilitatea OPEC+. Devine de nesuportat pentru grup să pretindă că stabilizează piața petrolului atunci când prețurile cresc și planurile lor de producție seamănă puțin cu realitatea.

Rusia va cere ceva în schimb, susține The Washington Post. Țările OPEC au cheltuit mult capital politic pentru a aduce Moscova în grupul lor mai larg și vor face aproape tot ce este necesar pentru a o menține acolo.

Este puțin probabil ca acestea să pună capăt parității țintei de producție a Rusiei cu Arabia Saudită, ceea ce ar face problematică redistribuirea părților neutilizate din țintele altor țări.Rusia nu dorește prețuri mai mici ale țițeiului, deși a oferit reduceri substanțiale Indiei și Chinei.

Kremlinul trebuie să continue să-și umple cuferele pentru a-și plăti războiul din Ucraina și, cu siguranță, se bucură de durerea pe care prețurile mari la energie o provoacă celor care i se opun.

Cu toate acestea, analiștii proprii ai OPEC arată o nevoie tot mai mare de petrol. Lumea va avea nevoie de aproape 30,5 milioane de barili pe zi de la acest grup mai mic pe parcursul trimestrului curent pentru a echilibra cererea și oferta. Adică cu 1,74 milioane de barili pe zi mai mult decât au pompat cele 13 țări OPEC în iunie.

În cazul în care OPEC nu umple golul, fie prețurile vor crește, fie cererea va trebui să scadă. Cel mai probabil, una va urma celeilalte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger