AcasăȘTIRI EXTERNEIncendiile și căldura fac ravagii. Sud-vestul Europei arde, Marea Britanie este în...

Incendiile și căldura fac ravagii. Sud-vestul Europei arde, Marea Britanie este în alertă roșie

Incendiile și căldura fac ravagii. Sud-vestul Europei arde, Marea Britanie este în alertă roșie / Foto: Facebook

Incendiile continuă să facă ravagii în sud-vestul Franței, Portugalia și Spania, în timp ce, în nord, Marea Britanie a fost plasată în alertă roșie din cauza temerilor legate de temperaturi record așteptate.

Temperaturile caniculare și o serie de incendii au continuat sâmbătă, 16 iulie, în sud-vestul Franței și în Peninsula Iberică, care au fost afectate de al doilea val de căldură în doar o lună.

30.000 de hectare au dispărut în fum în Portugalia

Potrivit oamenilor de știință, intensificarea acestor fenomene este o consecință directă a încălzirii globale, emisiile de gaze cu efect de seră crescând intensitatea, durata și frecvența acestora.

În Portugalia, care a fost afectată de temperaturi caniculare și de o serie de incendii în ultima săptămână, serviciile de urgență au numărat vineri seara aproximativ zece incendii active, mobilizând peste 900 de pompieri.

Potrivit protecției civile, două persoane au murit în incendii, inclusiv pilotul unui bombardier de apă – un avion de dimensiuni medii FireBoss – care s-a prăbușit la începutul serii în timp ce lupta împotriva incendiilor de pădure în apropiere de Vila Nova de Foz Coa, în regiunea nordică Guarda.

În același timp, tot în nordul Portugaliei, unul dintre cele mai îngrijorătoare incendii făcea ravagii în municipalitatea Baiao, o zonă colinară din regiunea Porto, în amonte de Douro, marele râu care o traversează.

Până la 15 iulie, puțin peste 30.000 de hectare au fost transformate în Portugalia de la începutul anului, cea mai mare cifră la această dată din 2017, un an marcat de incendii forestiere violente care au ucis aproximativ 100 de persoane, scrie France 24.

Înainte de a scădea ușor vineri, temperaturile au atins 47 de grade în nordul țării în ziua precedentă, un record pentru o lună iulie în această țară.

11.000 de persoane evacuate în Franța

În sud-vestul Franței, alimentate de căldura extremă, două incendii au devastat aproximativ 9.000 de hectare începând de marți, unul la sud de Bordeaux, unde pista unei mâini criminale este acum privilegiată, iar celălalt în pădurea din spatele turisticei zone a Dunei din Pilat, cea mai înaltă dună de nisip din Europa.

Incendiile, care mobilizează o mie de pompieri, au dus la evacuarea a 12.000 de persoane începând de marți. Declanșat joi după-amiază de trecerea unui tren care ar fi generat scântei, un alt incendiu s-a extins pe 1.205 hectare (fără să le mistuie neapărat) în apropiere de Avignon, în sud-estul țării, înainte de a fi izolat.

O arie naturală protejată, amenințată în Spania

De partea spaniolă, premierul Pedro Sanchez a declarat într-un mesaj pe Twitter că „urmărește cu atenție evoluția incendiilor active care au dus la evacuarea mai multor municipalități”, făcând referire la „un risc extrem din cauza temperaturilor foarte ridicate”.

Cel mai îngrijorător dintre aceste incendii a fost cel din Extremadura, o regiune care se învecinează cu Portugalia, unde mii de hectare au ars în ultimele zile. Incendiul se afla într-o „evoluție nefavorabilă” și amenința Parcul Național Monfragüe, o zonă naturală protejată pentru biodiversitatea sa.

Un alt incendiu de pădure a îngrijorat autoritățile la Mijas, la doar câteva zeci de kilometri de Malaga, în Andaluzia, unde 2.300 de persoane din satele din jur au fost evacuate, potrivit serviciilor de urgență.

De cealaltă parte a Mediteranei, o persoană a murit în incendii izbucnite în zone împădurite izolate din nordul Marocului, au anunțat autoritățile.

Peste 40 de grade așteptate în Marea Britanie

Valul de căldură se va extinde și mai mult spre nord, începând din weekend. În Marea Britanie, care a emis prima alertă roșie de „căldură extremă” pentru luni și marți, oamenii se pregătesc pentru temperaturi potențial record.

„Am sperat că nu vom ajunge niciodată în această situație, dar pentru prima dată avem previziuni de peste 40°C în Marea Britanie”, a declarat doctorul Nikos Christidis, specialist în climatologie. Recordul istoric de temperatură al țării, de 38,7 grade, a fost stabilit în 2019.

Serviciul public de sănătate, NHS, a avertizat cu privire la un „val” al internărilor în spital din cauza căldurii. Irlanda și Belgia se așteaptă, de asemenea, la un început de săptămână canicular, cu temperaturi care vor atinge 32 și 38 de grade la nivel local.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger