AcasăȘTIRI EXTERNEBelgia i-a trimis dintele în sicriu. Obligați să ofere mâini tăiate la...

Belgia i-a trimis dintele în sicriu. Obligați să ofere mâini tăiate la schimb. Atrocitățile ascunse de Bruxelles – VIDEO

Belgia i-a trimis dintele în sicriu. Obligați să ofere mâini tăiate la schimb. Atrocitățile ascunse de Bruxelles - VIDEO

Autoritățile din Belgia au înmânat un dinte, singura rămășiță cunoscută a eroului congolez asasinat Patrice Lumumba, familiei acestuia, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles.

Lumumba a devenit primul prim-ministru ales în mod democratic al Republicii Democratice Congo (RDC), după independența față de Belgia în 1960.

Dintele, pus în sicriu și transportat cu avionul

Procurorul-șef Frederic Van Leeuw a înmânat rudelor sale o cutie mică, de un albastru strălucitor, care conținea dintele, în cadrul unei ceremonii la Palatul Egmont din centrul Bruxelles-ului. El a declarat că acțiunea legală pe care au întreprins-o a făcut „dreptate”.

„Există un sentiment de satisfacție după mai mulți ani”, a declarat unul dintre fiii lui Patrice Lumumba, Roland Lumumba, pentru televiziunea de stat RTBF înainte de ceremonie.

Dintele urmează să fie așezat într-un sicriu și transportat cu avionul în RDC. În timpul mandatului său, elocventul Lumumba a alarmat Occidentul cu deschideri către Rusia, în plin Război Rece. De asemenea, a înfuriat Belgia cu un discurs în care a criticat anii de colonizare a țării africane, scrie Al Jazeera.

Atrocitățile din vremea regelui Leopold al II-lea

Conform unor estimări, omorurile, foametea și bolile au ucis până la 10 milioane de congolezi în primii 23 de ani de dominație belgiană, din 1885 până în 1960, când regele Leopold al II-lea a condus Statul Liber Congo ca pe o moșie personală.

Spre exemplu, se știe că satele care nu respectau cotele de colectare a cauciucului erau obligate să ofere în schimb mâini tăiate. Deși regele Belgiei, Phillipe, care a vizitat recent țara, a recunoscut că dominația colonială belgiană a fost nejustificată și rasistă, el nu și-a cerut scuze.

Guvernul lui Lumumba a durat doar trei luni înainte ca acestă să fie răsturnat și asasinat de un pluton de execuție, la doar 35 de ani. Susținătorii săi și unii istorici acuză CIA că ar fi ordonat uciderea sa.

Conform numeroaselor rapoarte, corpul său a fost dezgropat, dezmembrat și dizolvat în acid de către ofițerii belgieni și nu a fost găsit niciodată. Unul dintre ei a băgat în buzunar un dinte ca „trofeu”.

În 2016, autoritățile belgiene au confiscat dintele de la fiica polițistului, Gerard Soete, după ce familia lui Lumumba a depus o plângere.

RDC va organiza trei zile de doliu național între 27 și 30 iunie – cea de-a 62-a aniversare a independenței sale – pentru a marca ceremonia de înmormântare a rămășițelor pământești la Kinshasa.

author avatar
Tudor Borcea
711 afisari

2 COMENTARII

  1. Iar sunt de vină albii cei răi și rasiști? Cunoaștem refrenul: Cozile de topor vândute îl cântă atunci când stăpânii lor cei progresiști dansează la chefurile lor deochiate…

  2. Iată ce față hâdă se ascunde sub masca unei țări care da lecții de democrație in Europa!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger