Cauta

În plin război în Ucraina, SUA duc un cosmonaut rus pe Stația Spațială Internațională

În plin război în Ucraina, SUA duc un cosmonaut rus pe Stația Spațială Internațională / Foto: NASA

Statele Unite vor transporta, miercuri, un cosmonaut rus pe Stația Spațială Internațională, la bordul unei rachete SpaceX, o misiune extrem de simbolică în plin război în Ucraina.

Anna Kikina, singura femeie cosmonaut din Rusia aflată în prezent în serviciu activ, face parte din echipajul Crew-5, care mai cuprinde doi americani și un japonez. Aceasta este a cincea misiune regulată către Stația Spațială (ISS) efectuată de SpaceX în numele NASA. Decolarea este programată pentru miercuri la prânz de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, SUA, unde se așteaptă ca vremea să fie bună. În urmă cu două săptămâni, un american a decolat la bordul unei rachete rusești Soyuz cu destinația ISS.

Război pe Pământ, colaborare în spațiu

Acest program de schimb de astronauți, planificat de mult timp, a fost menținut în ciuda tensiunilor foarte mari dintre cele două țări de când Moscova a invadat Ucraina în februarie. Menținerea ISS în funcțiune a devenit astfel unul dintre puținele domenii de cooperare între SUA și Rusia, informează Le Point. ransportarea cetățeanului unei alte națiuni este „o responsabilitate uriașă”, a declarat Kathy Lueders, administrator asociat la NASA, în cadrul unei conferințe de presă la sfârșitul lunii septembrie.

Întrebată despre relația actuală cu agenția spațială rusă Roscomos, ea a spus: „Din punct de vedere operațional, am apreciat foarte mult consistența relației, chiar și într-o perioadă geopolitică foarte dificilă”. Joel Montalbano, managerul NASA pentru ISS, a lăudat, de asemenea, „sprijinul excelent din partea Roscosmos” pentru zborurile comune.

Anna Kikina, în vârstă de 38 de ani, inginer de formație, va deveni a cincea femeie cosmonaut profesionist din Rusia care va merge în spațiu. „Sper că în viitorul apropiat vom avea mai multe femei în corpul cosmonauților”, a declarat ea. Acesta va fi, de asemenea, primul zbor în spațiu pentru astronauții americani Nicole Mann și Josh Cassada, dar al cincilea pentru japonezul Koichi Wakata.

După o călătorie de aproximativ 30 de ore, nava lor spațială se va andoca joi la ISS, care se află la aproximativ 400 km deasupra nivelului mării.Echipajul Crew-5 se va alătura celor șapte persoane aflate deja la bord (doi ruși, patru americani și un italian).

Sunt prevăzute câteva zile de predare-primire a celor patru membri ai echipajului 4, înainte de a fi trimiși înapoi pe Pământ.Crew-5 va petrece aproximativ cinci luni pe orbită, efectuând peste 200 de experimente științifice, inclusiv peste 70 de experimente noi la bordul laboratorului zburător.

„Iată ce îi poate face o rusoaică Americii”

Anna Kikina va fi, de asemenea, prima rusoaică care va zbura cu o rachetă Falcon 9 proiectată de compania miliardarului Elon Musk. Luni, Elon Musk a făcut remarci despre modalitățile de obținere a păcii în Ucraina, având în vedere viitoarea misiune Crew Dragon la care va participa Anna Kikina. Directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a comentat pe Telegram: „Iată ce îi poate face o rusoaică Americii”.

Viitorul ISS, pe drept cuvânt în aer

Tensiunile dintre Moscova și Washington au crescut considerabil în sectorul spațial după anunțarea sancțiunilor americane împotriva industriei aerospațiale rusești ca răspuns la invazia Ucrainei. Rusia a anunțat în această vară că va părăsi ISS „după 2024” în favoarea creării propriei sale stații orbitale – fără a stabili o dată precisă pentru retragere. Directorul pentru zboruri spațiale cu echipaj uman al Roscosmos, Serghei Krikaliov, a declarat luni că „speră” că guvernul rus va fi de acord să prelungească participarea sa la ISS dincolo de 2024.

Americanii au declarat deja că vor să continue să opereze stația până în 2030. Așa cum stau lucrurile, ISS nu poate funcționa fără unul dintre cele două segmente din care este compusă, unul american, celălalt rusesc. Acesta din urmă este responsabil pentru menținerea pe orbită a ISS cu ajutorul unui sistem de propulsie.

 

 

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version