Cauta

Hlizeala și dezastrul. Cursa la succesiunea lui Merkel se îneacă în apele inundațiilor

Hlizeala și dezastrul. Cursa la succesiunea lui Merkel se îneacă în apele inundațiilor

Germania a fost cuprinsă de indignare după ce Armin Laschet, potenţialul succesor al Angelei Merkel în funcţia de cancelar, fost filmat cum râdea cu gura până la urechi în timpul unei vizite în zonele sinistrate de inundaţii, în timp ce președintele Frank-Walter Steinmeier a oferit jurnaliștilor o evaluare sumbră a pierderilor și distrugerilor la care a asistat.

German chancellor candidate Laschet laughs during somber flood speech | DW News

Râsul lui Laschet, altfel și premierul unuia dintre cele două cele mai lovite landuri, Renania de Nord-Westfalia (vest), aruncă serioase umbre asupra candidaturii sale la cea mai înaltă funcție din stat.

O gafă cât puhoaiele

Laschet și-a cerut rapid scuze, duminică, afirmând că atitudinea sa nu a fost „cea potrivită”, dar răul a fost făcut.

Sistemul politic al Germaniei este adesea lăudat în străinătate pentru accentul pus pe politică mai degrabă decât pe personalitatea politicienilor, dar campaniile sale politice sunt în cele din urmă modelate de același factor intangibil ca și peste tot: imaginea.

Laschet a comis o gafă mult mai mare decât și-ar fi imaginat, în urma căreia va avea dificultăți de recuperare. Printre imaginile durabile pe care le-a produs inundația, pe lângă devastare, se numără și cea a zâmbetului nepăsător al lui Laschet.

Merkel, la polul opus

La polul opus de cel care este cap de listă al creştin-democraţilor (CDU), partidul Angelei Merkel, pentru alegerile legislative din 26 septembrie, cancelarul Germaniei a vizitat un sat distrus de puhoaie, mână în mână cu Malu Dreyer, liderul social-democrat al Renaniei Palatinat.

Merkel a atins coarda sensibilă a sinistraților, afirmând că „limba germană nu are, practic, cuvinte pentru acest dezastru”. Cel mai important, Angela nu a zâmbit: pe chipul cancelarului se puteau citi empatie, concentrare, hotărâre și compasiune.

Problema pentru Laschet este că empatia ar trebui să fie punctul său forte. El și-a învins principalul challenger din cursa din acest an la conducerea  Uniunii Creștin Democrate (CDU), încercând să ofere nu numai imaginea unui lider popular, ci și cea a unui politician „de treabă”.

Laschet, dator și cu alte explicații

În același timp, atmosfera nu este singura provocare cu care se confruntă Laschet atunci când vine vorba de inundații. Pe lângă poziția sa la vârful CDU, Laschet este și liderul Renaniei de Nord-Westfalia, cel mai mare land din Germania și una dintre zonele cele mai afectate de inundații.

Problema potențial mai mare cu care se confruntă este să explice de ce guvernul său nu a acționat mai devreme în legătură cu avertismentele pe care le-a primit cu privire la catastrofa iminentă. Atâta timp cât această întrebare persistă, Laschet va avea dificultăți în a-i convinge pe germani de abilitățile sale de gestionare a crizelor.

Asta nu înseamnă că totul este pierdut pentru el. Dacă există o calitate pe care Laschet a arătat-o ​​în bătălia de a conduce CDU și de a deveni candidatul de centru dreapta pentru cancelar, este reziliența, scrie Politico.

Și Verzii s-au uscat

Dar cel mai mare avantaj al lui Laschet în alegerile generale ar putea fi slăbiciunea principalului său adversar, Verzii. Partidul Ecologist a scăzut în sondaje în ultimele săptămâni, după ce a avut vânt la pupa primăvara aceasta.

Inundațiile, pe care climatologii le leagă de încălzirea globală, ar oferi în mod normal verzilor o rampă de lansare de exploatat în campanie.

Dar mai întâi, trebuie să depășească îndoielile persistente cu privire la aptitudinile Annalenei Baerbock,  candidata principală a Verzilor, ca potential cancelar. Baerbock, s-a confruntat cu alegații de plagiat și dovezi că și-ar fi cosmetizat CV-ul.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • CLANUL magistrați, interlopi, politicieni!
  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Exit mobile version