Cauta

REVOLUȚIE ÎN KAZAHSTAN. Update: Se trage în oameni, în Almatî- VIDEO

kazahstan

HAOS în Kazahstan! Guvernul cere ajutorul Rusiei

Este stare de urgență în Kazahstan, decretată de autorități după ce scumpirea gazelor a scos mii de oameni în stradă. Furia cetățenilor a atins cote maxime, aceștia luând cu asalt mai multe instituții publice.

UPDATE 16.00. Mai multe vehicule blindate au fost văzute îndreptându-se piața centrală din Almatî, cel mai mare oraș din Kazahstan, anunță corespondenții Reuters. De asemenea, s-au auzit focuri de armă pe măsură ce trupele se apropiau de mulțime.

Potrivit Secretariatului OTSC, paraşutiştii ruşi „au început executarea misiunii încredinţate”. De asemenea, și MAE rus precizează că menţine contacte strânse cu autorităţile kazahe pentru „coordonarea paşilor efectivi” în susţinerea armatei.

UE cere Rusiei sa respecte suveranitatea Kazahstanului

Joi, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului.

„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.
YouTube video player
UPDATE 12.30. Forțele Aerospațiale Ruse au început transferul unui contingent de menținere a păcii în Kazahstan, țară care a decretat stare de urgență din cauza violențelor de pe străzi. „În prezent, aeronavele militare de transport VKS Rusia au transferat pe teritoriul Republicii Kazahstan forțe ruse de menținere a păcii, iar unități avansate din componența sa au început deja să îndeplinească sarcinile atribuite”, a declarat Secretariatul CSTO.

După cum se menționează, forțele de menținere a păcii din Kazahstan vor lua sub protecție instalațiile de stat și militare.

„Principalele sarcini ale Forțelor Colective de Menținere a Păcii ale OTSC vor fi protecția unor instalații importante de stat și militare, asistența forțelor de drept și ordine ale Republicii Kazahstan în stabilizarea situației și reîntoarcerea acesteia în domeniul juridic”, au spus reprezentanții CSTO, potrivit ria.ru.

Și Belarus intervine în Kazahstan. Un video postat pe Twitter arată trupele belaruse aflate în drum spre Kazahstan. Un convoi al Forțelor Speciale a fost depistat lângă aeroportul militar din Machulishchy, Minsk Dist. Soldații vor fi duși în Kazahstan cu avioanele de transport rusești de la Pskov, care au plecat deja spre Belarus.

MAE anunță ce se întâmplă cu românii din Kazahstan

Misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private, anunță Ministerul Afacerilor Externe. MAE informează și că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării, potrivit unui comunicat MAE.

Haos pe străzile din Kazahstan

Opt membri ai forțelor de securitate din Kazahstan au fost uciși în timp ce președintele Kazahstanului, Kasâm Jomart Tokaev, a încercat să potolească populația.

Tokaev a spus că a făcut apel la blocul regional de securitate condus de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), pentru a ajuta Kazahstanul să răspundă la ceea ce el a numit a fi o „amenințare teroristă”. Tokaev nu a spus ce răspuns a primit.

În schimb, Serviciul European de Acţiune Externă (EEAS) al UE a reacționat și a transmis că încurajează găsirea unei soluţii paşnice şi a cerut respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Kazahstan.

Revoluție, orașul Almatî a căzut!

Demonstranți furioși, dintre care unii erau înarmați cu bastoane de cauciuc și scuturi, au incendiat pe 5 ianuarie o reședință prezidențială și sediul primăriei din cel mai mare oraș al țării, Almatî, unde protestatarii au preluat și controlul aeroportului, determinând suspendarea tuturor zborurilor.

Poliția s-a angajat în lupte cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe de cauciuc pentru a încerca să disperseze mulțimile, dar în mare parte nu a reușit.

Grootschalige protesten in Kazachstan, politie en leger grijpen hard in

Ultimele stiri

  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Accident grav pe DN2: șase persoane rănite/Trei mașini implicate în coliziune
  • Lumini și umbre
  • Șvaițer de Dobrogea
  • Inteligența artificială și generația copy paste
  • Exit mobile version