AcasăȘTIRI EXTERNEÎncep revoluțiile din cauza scumpirilor! Kazahstanul, țara în care protestatarii au cucerit...

Încep revoluțiile din cauza scumpirilor! Kazahstanul, țara în care protestatarii au cucerit un oraș întreg! (VIDEO)

Încep revoluțiile din cauza scumpirilor! Kazahstanul, țara în care protestatarii au cucerit un oraș întreg! (VIDEO)

Președintele Kazahstanului a promis miercuri, 5 ianuarie, un răspuns „ferm” la tulburările fără precedent din această țară din Asia Centrală, în timpul cărora demonstranții au luat cu asalt clădirile guvernamentale.

 

GPL-ul aruncă regimul în aer

Internetul și telefoanele mobile au fost blocate miercuri în fosta republică sovietică. Mișcările de protest care a izbucnit duminică într-un oraș de provincie, după o creștere a prețului gazelor, s-a extins la Almatî, capitala economică și cel mai mare oraș al țării, în noaptea de marți spre miercuri.

Potrivit relatărilor unor jurnaliști independenți, orașul Almatî, capitala economică a Kazahstanului este „aproape” sub controlul total al protestatarilor. Aceștia transmit că în oraș s-a instalat haosul.

„În calitate de președinte, sunt obligat să protejez securitatea și pacea cetățenilor noștri, să-mi fac griji pentru integritatea Kazahstanului”, a declarat Kasîm-Jomart Tokaev pentru televiziunea kazahă în limba rusă, adăugând că intenționează „să acționeze cât mai ferm posibil”.

Aproape 5.000 de persoane au fost dispersate de poliție cu grenade paralizante și gaze lacrimogene în Almatî, în noaptea de marți spre miercuri.

Miercuri după-amiază, un grup de câteva mii de manifestanți au luat cu asalt clădirea administrației orașului, reușind să intre înăuntru în ciuda grenadelor și gazelor lacrimogene lansate de poliție, scrie AFP.

Tokaev a anunțat că fostul președinte al statului, Nursultan Nazarbayev, cel care a condus țara aproape trei decenii, nu mai este șeful Consiliului de Securitate. Funcția va fi preluată de Tokaev.

Potrivit datelor de trafic aerian, mai multe avioane private pleacă de pe aeroporturile din Kazahstan și zboară spre Moscova și Europa.

În imaginile care circulă pe rețelele sociale, pot fi văzuți protestatari care au luat bastoanele și scuturile poliţiei sau care folosesc mașini ranforsate ale forțelor de ordine. În alte imagini pot fi văzuți protestatari care capturează și lovesc mai mulți soldați pe care îi dau jos dintr-un camion de armată.

Rusia cere „dialog”

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Regiunea Mangystau, unde se află orașul Janaozen, depinde de GPL ca principală sursă de combustibil pentru mașini și orice creștere a prețului acestuia duce la cea a produselor alimentare, deja în creștere de la începutul pandemiei de coronavirus.

Rusia, pentru care Kazahstanul are o importanță crucială ca partener economic, a cerut miercuri să se rezolve criza prin „dialog” și nu prin „revolte de stradă”.

author avatar
Tudor Borcea
603 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger