Cauta

FMI spune riscurile europenilor: penurie de gaze, combinată cu o iarnă rece. „Facturi uriașe, criză energetică, tensiuni sociale”

FMI spune riscurile europenilor: penurie de gaze, combinată cu o iarnă rece. „Facturi uriașe, criză energetică, tensiuni sociale” / Foto: printscreen

Fondul Monetar Internațional (FMI) nu și-a ascuns pesimismul cu privire la sănătatea economiilor europene în acest an și în 2023, afirmând că perspectivele „s-au întunecat considerabil”, în previziunile sale regionale publicate duminică.

Creștere economică în bernă, inflație încă foarte ridicată și un risc de penurie de energie care ar putea agrava situația.

Războiul din Ucraina a schimbat totul

Fondul Monetar Internațional (FMI) este pesimist în ceea ce privește sănătatea economiilor europene în acest an și anul viitor. „Perspectivele europene s-au întunecat considerabil”, a declarat instituția.

FMI și-a prezentat previziunile economice globale la 11 octombrie, în cadrul reuniunilor sale anuale cu Banca Mondială de la Washington, iar ulterior a publicat rapoarte regionale, cum ar fi acesta.

Europa era pe punctul de a ieși din pandemia Covid-19 la sfârșitul anului 2021, cu un mix de politici în general adecvat (…), în timp ce creșterea inflației era pe cale să se atenueze”, dar „războiul Rusiei în Ucraina și consecințele sale au schimbat complet aceste perspective”, a detaliat FMI în acest raport regional.

Creșterea pe continentul european, cu excepția Turciei și a țărilor aflate în conflict, ar urma să fie acum de 3,2% în 2022 și de 0,6% în 2023, adică cu 0,7 și, respectiv, 1,1 puncte procentuale mai puțin decât se anticipa în previziunile anterioare, publicate în iulie.

Se așteaptă ca inflația să încetinească în 2023, dar să rămână foarte ridicată: FMI se așteaptă la 6,2% în economiile europene avansate și, respectiv, la 11,8% în economiile europene emergente, scrie Boursorama.

Imaginea este sumbră, iar „unul dintre principalele riscuri pe termen scurt este o nouă întrerupere a aprovizionării cu energie care, combinată cu o iarnă rece, ar putea duce la penurie de gaze, raționalizare și dificultăți economice mai mari”, a avertizat FMI.

Pericolul tensiunilor sociale

„Tensiunile sociale s-ar putea intensifica ca răspuns la criza costului vieții”, determinând guvernele să aibă „politici fiscale mai expansioniste, care ar putea forța băncile centrale să înăsprească și mai mult politica monetară”.

„Confruntați cu o combinație de creștere economică scăzută și inflație ridicată care s-ar putea agrava, factorii de decizie europeni se confruntă cu compromisuri dure și alegeri politice dificile”, a declarat FMI.

„Recesiunile tehnice – cel puțin două trimestre consecutive de creștere negativă a PIB-ului – proiectate în unele părți ale Europei s-ar putea transforma în recesiuni și mai profunde pe întreg continentul”, a avertizat creditorul internațional. La nivel mondial, FMI și-a menținut prognoza de creștere pentru 2022 la 3,2% și a redus prognoza pentru 2023 la 2,7%.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version