Cauta

Europa, lovită de al șaptelea val Covid-19. Rezistența noilor variante și slăbirea vaccinurilor

Europa, lovită de al șaptelea val Covid-19. Rezistența noilor variante și slăbirea vaccinurilor / Foto: printscreen

Europa se confruntă în prezent cu un al șaptelea val de Covid-19, care se explică în mare parte prin evadarea imunitară a noilor variante, adică o capacitate puternică de a rezista la protecțiile induse de vaccinare și de infecțiile anterioare.

La începutul verii, Europa s-a scufundat din nou într-un al șaptelea val de infecție, marcat în majoritatea locurilor de o revenire a infecțiilor, odată cu erodarea imunității în timp. Se știe acum că protecția conferită de vaccinuri și de infecțiile anterioare se erodează după câteva luni.

„Ambuscada” subvarianntelor BA.4 și BA.5

„Persoanele care au contractat o infecție Omicron BA.1 în decembrie sunt mai puțin protejate decât erau la începutul anului”, a rezumat Samuel Alizon, director de cercetare la centrul de cercetare francez CNRS.

„Același lucru este valabil și pentru imunitatea conferită de vaccinuri: chiar dacă rămâne foarte robustă împotriva formelor severe, ea scade puțin împotriva infecțiilor mai puțin severe”.

Dar acest nou val poate fi explicat, potrivit oamenilor de știință, și prin progresia noilor subvariante Omicron, BA.4 și mai ales BA.5. În Franța, conform ultimului buletin al Santé publique France, s-a observat o înlocuire progresivă a BA.2 timp de mai multe săptămâni, cu o creștere a depistării BA.5 (41%) și BA.4 (6%) în săptămâna 13-19 iunie.

Aceste subvariante se răspândesc cu atât mai rapid cu cât par să aibă un dublu avantaj de contagiozitate și de scăpare imunitară, adică o capacitate puternică de a scăpa de răspunsul imunitar.

Acesta a fost deja cazul subvariantei Omicron BA.1, care era mult mai capabilă decât varianta Delta să infecteze gazde vaccinate sau deja infectate.

Declinul imunitar după vaccinare

Multă vreme s-a crezut că infecția este un substitut al protecției, cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp. Dar în cazul familiei Omicron, acest lucru nu pare a fi cazul, potrivit unui studiu realizat de Imperial College și publicat la jumătatea lunii iunie în revista Science.

Oamenii de știință au analizat probe de sânge de la peste 700 de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie. Toți primiseră trei doze de vaccin anti Covid-19 și fuseseră infectați cu tulpina istorică sau cu variantele acesteia.

Rezultatele lor au arătat că persoanele infectate anterior cu Omicron au avut un răspuns imunitar bun la tulpina originală a coronavirusului și la primele sale variante, dar un răspuns slab la Omicron însăși.

S-a crezut că infectarea cu varianta Omicron ar putea fi aproape „benefică, ca un fel de «stimulent natural», a declarat Rosemary Boyton, co-autor al studiului. „Ceea ce am descoperit este că nu stimulează bine imunitatea împotriva ei înșiși, sau chiar deloc în unele cazuri. Acest lucru, împreună cu declinul imunitar după vaccinare, ar putea explica creșterea masivă pe care o observăm din nou în ceea ce privește infecțiile, multe persoane fiind reinfectate la intervale scurte de timp”.

Ridicarea nivelului de protecție

„Ne confruntăm cu variante foarte contagioase, care sunt agenți oarecum „stealth”, care trec sub radarul sistemului imunitar; este o adevărată complexitate a «bandei» Omicron”, a subliniat săptămâna trecută Gilles Pialoux, șef de departament la Spitalul Tenon din Paris.

Aceste variante „foarte contagioase” necesită un nivel mai ridicat de protecție pentru cei mai vulnerabili, a adăugat el, scrie Le Journal de Montreal. Vestea bună este că vaccinurile sunt încă eficiente împotriva formelor severe ale bolii. În majoritatea țărilor europene, prioritatea absolută este ca persoanele în vârstă și cele imunocompromise să primească o a doua doză de rapel.

„În prezent, nivelul de imunitate în rândul populației este bun, dar nu perfect”, a declarat duminică Alain Fischer, președintele Consiliului francez pentru strategia de vaccinare. „Acesta este motivul pentru care o a doua doză de rapel ar trebui recomandată persoanelor de peste 60 de ani și persoanelor fragile, al căror sistem și memorie imunitare sunt mai puțin robuste”.

Ultimele stiri

  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • Exit mobile version