AcasăȘTIRI EXTERNECutremur politic în Marea Britanie. Liderul Partidului Conservator a demisionat / Criză...

Cutremur politic în Marea Britanie. Liderul Partidului Conservator a demisionat / Criză pentru cabinetul Boris Johnson

Cutremur politic în Marea Britanie. Liderul Partidului Conservator a demisionat / Criză pentru cabinetul Boris Johnson / Foto: Facebook

Președintele Partidului Conservator britanic, Oliver Dowden, și-a anunțat vineri demisia în fața premierului Boris Johnson, care face și el parte din „Tories”, după o serie de rezultate electorale „foarte slabe”, inclusiv înfrângeri în două alegeri parlamentare parțiale de joi.

Aceste înfrângeri „sunt cele mai recente dintr-o serie de rezultate foarte proaste pentru partidul nostru”, a scris Olivier Dowden într-o scrisoare adresată primului ministru, adăugând: „Nu putem continua ca de obicei. Cineva trebuie să își asume responsabilitatea”.

Demisia lui Dowden vine pe fondul imaginii din ce în ce mai afectate a premierului britanic, după ancheta parlamentară în scandalul Partygate.

Două înfrângeri simbolice, Johnson nu demisionează

Conservatorii aflați la putere au suferit vineri două înfrângeri zdrobitoare în alegerile parlamentare parțiale, în special într-o circumscripție din sud-vestul Angliei, deținută de acest partid de peste un secol. Liberal-democrații centriști au răsturnat majoritatea conservatoare pentru a câștiga Tiverton și Honiton, o circumscripție din sud-vestul Angliei care a fost conservatoare de la crearea sa în 1997, cu peste 6.000 de voturi, scrie Le Point.

Partidul Laburist, principala formațiune de opoziție, a recâștigat cu aproape 5.000 de voturi circumscripția electorală Wakefield din nordul Angliei, un bastion tradițional laburist luat de conservatori în triumful lor din decembrie 2019. Voturile au avut loc joi, după două demisii ale unor foști parlamentari conservatori care au căzut în dizgrație în ultimele luni.

Premierul britanic Boris Johnson a promis vineri să-i „asculte” pe alegătorii după înfrângerile usturătoare suferite de Partidul Conservator în cele două alegeri generale, dar a declarat că este hotărât să „continue”, excluzând demisia.

„Trebuie să ascult ceea ce spun oamenii”, a declarat Boris Johnson într-un interviu acordat televiziunii britanice din Rwanda, unde participă la un summit al Commonwealth-ului, adăugând: „Vom continua, răspunzând la preocupările oamenilor”.

author avatar
Tudor Borcea
516 afisari

1 COMENTARIU

  1. Englezii au dat omenirii oameni destepti. De ce tin oare acest tembel bolnav, care-i duce la ruina, in fruntea tarii, greu de inteles!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger