AcasăCORONAVIRUSStudiul care bulversează Europa. Vaccinul, ineficient pentru varianta Delta

Studiul care bulversează Europa. Vaccinul, ineficient pentru varianta Delta

Vaccinul proiectat pentru varianta Alfa nu a funcționat la varianta Delta

O analiză aprofundată ale unor cazuri de pacienți spitalizați cu probe Covid secvențiate, sintetizată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, a arătat că numărul celor nevaccinați era aproape identic cu al celor vaccinați cu două doze. În fapt, studiul a relevat că vaccinurile au fost eficiente doar pentru varianta Alfa a noului coronavirus, în cazul variantei Delta pacienții vaccinați cu două doze fiind la fel de vulnerabili ca și cei nevaccinați.

Rezultatele unui studiu amplu efectuat pe pacienți Covid din Belgia, Croația, Cehia, Irlanda, Luxemburg și Portugalia, sintetizat și publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), au reușit să bulverseze întreaga lume medicală. Practic, studiul a arătat că vaccinul nu a avut niciun fel de eficacitate în cazul variantei Delta, la schema completă de vaccinare.

Astfel, din cei 174 de pacienți Covid-19 spitalizați în cele 6 țări analizate, ale căror probe au fost secvențiate, s-a constatat că 56 nevaccinați și 54 vaccinați cu două doze erau infectați cu varianta Delta. Curios este faptul că cel mai mic procent de spitalizați cu varianta Delta s-a înregistrat la cei vaccinați cu o singură doză de vaccin, 0,9%, urmați de cei vaccinați cu trei doze, cu 5,9% spitalizați. Însă în ce privește varianta Alfa, cea inițială a virusului, vaccinul a funcționat. Astfel, din lotul de pacienți spitalizați studiați, doar unul singur a fost spitalizat, în condițiile în care fusese vaccinat cu o singură doză. Deși ECDC a precizat că așteaptă mai multe date ca să confirme această concluzie, este clar că vaccinul nu a funcționat în varianta Delta, cum nu funcționează nici în varianta Omicron, ceea ce este oarecum logic, având în vedere că producătorii au creat vaccinul pentru varianta Alfa.

65-79 de ani, cea mai afectată categorie de vârstă

În cadrul aceluiași studiu amplu realizat în cele șase țări, au fost urmărite 4.878 de cazuri Covid spitalizate cu vârste de peste 30 de ani, în perioada 3 ianuarie 2021-15 decembrie 2021. Astfel, s-a constatat că doar 42,3% dintre pacienți erau femei și că vârsta mediană a fost de 68 de ani. În fapt, cele mai multe cazuri de spitalizare s-au înregistrat la categoria de vârstă 65-79 de ani, cu un procent de 34,8%, urmată de categoria de vârstă 50-64 de ani, 26,7% și abia pe locul al treilea categoria de peste 80 de ani, cu 24,9%. Dintre pacienții studiați, 55,1% au avut comorbidități. Dat fiind faptul că perioada studiată s-a derulat pe tot parcursul anului 2021, când campaniile de vaccinare au evoluat destul de greoi în țările europene, procentul nevaccinaților spitalizați a fost de 76,2%. Curios și la aceste date este faptul că procentul celor spitalizați cu o singură doză de vaccin a fost mai mic decât al celor cu două doze, 4,2%, față de 19%.

Concluzii despre transmiterea virusului

Un alt studiu efectuat în Irlanda și publicat de ECDC a arătat că, în cazul contactelor apropiate, cea mai mare rată de transmitere a virusului s-a înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani,13,3%,  urmată de categoria 0-9 ani, 12% și de categoria 70-79 de ani, 11,3%. Culmea este că cea mai mică rată de transmitere a virusului Covid a fost semnalată la categoria de vârstă 80-89 de ani, cu 8,9%. În ce privește locul de transmitere, familia a ocupat de departe primul loc, urmată apoi de interacțiunile sociale. În școli și la locurile de muncă s-au constatat cele mai puține infectări.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.086 afisari

4 COMENTARII

  1. o prosteala care se pierde in tot felul de statistici si grafice inutile facuta cu alte scopuri si care se vad . anumite personaje toxice pur si simplu nu vor ca lumea sa evolueze normal si intervin din plictiseala si prea multi bani care nu-i mai satisfac si vor altceva , in timp ce majoritatea abia supravietuiesc .

  2. Problema cea mai grava cu aceste vaccinuri este ca influenteaza nefast raspunsul imunitar al organismului.

  3. Daca studiul pe doar 174 de pacienti poate fi numit „amplu”, atunci… mai bine il arunca. Atat de multe tari se screm sa produca un studiu „amplu” pe 174 de pacienti ! Sa mori de ras !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger