Cauta

Diplomația ananasului. Eșec usturător al Chinei în fața Taiwanului

Diplomația ananasului. Eșec usturător al Chinei în fața Taiwanului

Prin interzicerea importului de fructe taiwaneze, Partidul Comunist Chinez a crezut că dă o lovitură agriculturii „insulei rebele”. Rateu, comuniștii chinezi și-au dat singuri cu tesla.

Acesta este un nou subiect de disensiune între Taiwan și China. După tensiunile legate de semiconductori și de avioanele militare americane, acum ananasul se află în centrul conflictului.

La începutul acestei luni, China a interzis peste noapte importul de ananas taiwanez, pe motiv oficial că este probabil să poarte „bacterii dăunătoare” care pun în pericol securitatea sănătății și agricultura din țară.

Pentru liderii din Taiwan, nu există nicio îndoială că măsurile Chinei nu sunt altceva decât represalii politice. „Pare o adevărată ambuscadă. Aceasta nu este, evident, o decizie comercială normală”, a denunțat președinta taiwaneză Tsai Ing-wen.

Însă oprirea bruscă a exporturilor a reprezentat o lovitură pentru economia taiwaneză. Datorită climatului său tropical, insula produce mai mult de 500.000 de tone de ananas în fiecare an. Peste 90% din cele 46.000 de tone exportate sunt destinate Chinei.

#freedompineapple

Ce era însă de făcut cu acest surplus de ananas? Întreaga clasă politică taiwaneză s-a mobilizat pentru a găsi soluții.

Chiar în ziua interdicției chineze, Tsai Ing-wen a lansat un apel pe Twitter pentru a încuraja oamenii să mănânce mai multe fructe. Pe rețelele de socializare, ministrul afacerilor Externe, Joseph Wu, a difuzat și o campanie, care se învârte în jurul hashtagului #freedompineapple („ananasul libertății”).

În ceea ce privește Ministerul Agriculturii, acesta a creat o platformă care permite companiilor și persoanelor fizice să comande online aceste fructe.

Campania de mobilizare a avut un mare succes. Principalii distribuitori taiwanezi, site-uri de cumpărături online și alți zeci de piloni ai industriei agroalimentare au comandat mii de tone de ananas, iar rețetele în legătură cu aceste fructe au înflorit pe rețelele de socializare.

Japonia preia ananasul destinat Chinei

În mai puțin de patru zile, potrivit Ministerului Agriculturii, fermierii taiwanezi primiseră deja comenzi echivalente cu peste 41.687 de tone de ananas. Suficient ca să compenseze cantitatea de exporturi către China, scrie Korii/Slate.

Pe de altă parte, autoritățile au realizat că este posibilă dezvoltarea mai multor piețe de export. La 4 martie, Japonia a făcut o comandă pentru 6.000 de tone de ananas taiwanez, un record pentru această țară.

Wu Ching-lu, șeful Asociației exportatorilor de fructe și legume din Taiwan, a certificat chiar că Japonia are potențialul de a absorbi toată producția exportată până acum în China.

La rândul său, președintele Comisiei pentru agricultură, Chen Chi-chung, s-a angajat să „crească numărul țărilor cumpărătoare”, sugerând că surplusul de ananas ar putea fi vândut sub formă de prăjituri, fructe uscate, suc, conserve.

S-ar putea ca Beijingul să fi oferit, în cele din urmă, un serviciu producătorilor taiwanezi.

 

 

 

Ultimele stiri

  • Anunțul Chinei. Manevrele militare din jurul Taiwanului au ca scop testarea capacităţii de a „prelua puterea” în insulă – VIDEO
  • VIDEO. Un restaurant s-a prăbușit, în Mallorca. Mai mulți oameni au murit. Zeci de răniți/Imagini de la fața locului
  • Ciolacu, despre audierea lui Coldea. „Observ o activitate la DNA/Lucrurile sunt într-o normalitate” – VIDEO
  • Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, plasați sub control judiciar pe cauţiune, după audieri-maraton la DNA
  • Ciolacu, despre majorările salariale: „Atât se poate acum”
  • Festival de muzică grecească, în acest weekend, la Piața Sudului
  • SUA, încă 275 de milioane de dolari pentru Ucraina
  • Horoscop 24 mai 2024 – Astăzi vă veți bucura
  • Poza Zilei
  • Ciucă: „Agricultura și industria alimentară nu și-au atins potențialul”
  • Exit mobile version