Cauta

Criza energetică lovește Occidentul ca pe popice. Țara miliardarilor poate rămâne fără curent la iarnă

Criza energetică lovește Occidentul ca pe popice. Țara miliardarilor poate rămâne fără curent la iarnă / Foto: printscreen

Dacă în Germania vânzările de calorifere electrice au explodat, vecinii din Elveția se grăbesc acum să cumpere generatoare. Motivul: o posibilă penurie de energie electrică în această iarnă. Acest lucru este de necrezut într-una dintre cele mai bogate țări din lume.

Elveția se teme că va rămâne fără energie electrică în această iarnă dacă reactoarele nucleare ale Franței rămân închise și dacă Germania își reduce exporturile de electricitate pe bază de gaz din cauza războiului din Ucraina.

Iarna dependenței

În timpul verii, Confederația Elvețiană, „turnul de apă” al Europei cu sutele sale de centrale hidroelectrice, exportă energie electrică. Energia hidroelectrică reprezintă chiar 60% din producția Elveției. În timpul iernii, însă, se întâmplă exact invers. Berna trebuie să importe energie electrică.

În timpul iernii, rezervoarele sunt practic goale și există mult mai puțină apă pentru a alimenta barajele. Prin urmare, producția de energie hidroelectrică este mult mai mică în perioada octombrie-aprilie.

Pentru a rezolva această problemă, Elveția a inaugurat la începutul lunii septembrie o nouă instalație de generare, amplasată între două baraje la înălțimi diferite. Centrala hidroelectrică Nant De Drance poate astfel să pompeze apa din bazinul inferior în cel superior, datorită sistemului său de acumulare prin pompare. Dar aceasta nu va schimba fundamental situația, scrie Euronews.

Într-o schemă clasică, această scădere a producției de energie electrică era compensată prin importuri. Însă, de la războiul din Ucraina, gazul rusesc nu a mai ajuns în Europa. Elveția, care nu are rezerve de gaze pe teritoriul său, importă iarna electricitate produsă cu gaze din Germania, care se confruntă în acest an cu o reducere a livrărilor de gaze rusești. Iar Berlinul va favoriza, fără îndoială, piața sa internă.

Această situație este complicată de o altă mare problemă pentru Elveția. Până în 2021, aproape 60% din energia electrică importată în țară va fi de origine franceză. Cu toate acestea, anul acesta, Franța a închis aproape jumătate din centralele sale nucleare. În iunie anul trecut, 27 din cele 56 de reactoare din Franța nu mai funcționau, în principal din cauza unor probleme de coroziune. Revenirea la normalitate pare să fie tot mai departe, având în vedere prelungirea opririi a patru reactoare anunțată joi de compania energetică franceză EDF.

Deși Confederația Elvețiană dispune de patru centrale nucleare, care produc între 15 și 20% din energia electrică a țării, acestea nu vor putea compensa scăderea probabilă a exporturilor franceze.

Un risc de blackout

Această combinație de factori a dus la temeri legate de penuria de energie electrică. În mass-media elvețiană, numeroase reportaje și articole sunt dedicate soluțiilor de reducere a consumului de energie electrică. Prin urmare, populația se organizează pentru a anticipa. Elvețienii apelează în număr mare la lemnul de foc. Iar din punct de vedere matematic, notează RTS – postul de televiziune elvețian – prețurile explodează. Site-urile specializate în panouri solare de mici dimensiuni, utilizate în campinguri sau pe vehicule, nu mai au în stoc multe articole.

Președintele Comisiei Federale de Electricitate, Werner Luginbühl, a avertizat că sunt de așteptat întreruperi de energie electrică de câteva ore. Una dintre soluțiile avute în vedere ar fi întreruperea curentului electric timp de patru ore în toată țara, la fiecare opt ore.

Aceste reduceri nu ar afecta infrastructura considerată esențială, cum ar fi spitalele sau serviciile de urgență și de securitate. Pe de altă parte, companiile care consumă foarte multă energie electrică ar putea fi afectate de pene de curent mai extinse. În cele din urmă, stațiunile de schi elvețiene ar putea fi, de asemenea, afectate, deoarece teleschiurile sunt deosebit de consumatoare de energie.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version