AcasăȘTIRI EXTERNETaxa pe gaze în Germania. Vicecancelarul recunoaște „o greșeală”, Berlinul și-a ridicat...

Taxa pe gaze în Germania. Vicecancelarul recunoaște „o greșeală”, Berlinul și-a ridicat populația-n cap

Taxa pe gaze în Germania. Vicecancelarul recunoaște „o greșeală”, Berlinul și-a ridicat populația-n cap / Foto: printscreen

Vicecancelarul Germaniei, Robert Habeck, a recunoscut că taxa impusă gospodăriilor menită să ajute companiile de utilităţi să acopere costul înlocuirii livrărilor ruseşti de gaze este o greșeală.

Planurile de suprataxare ale guvernului au stârnit critici după ce s-a dovedit că societățile cu profit ar putea beneficia de această măsură.

Săptămâna trecută, guvernul de la Berlin a adoptat așa-numita suprataxă pe gaz, prin care germanii vor plăti câțiva cenți în plus pentru fiecare kilowatt-oră de gaz, ceea ce înseamnă că o gospodărie medie de patru persoane va plăti cu 480 de euro mai mult pe an.

„Mi-a stricat ziua”

Taxa va fi impusă de la 1 octombrie şi va rămâne în vigoare până în aprilie 2024, într-o încercare de a ajuta Uniper (cel mai mare importator al ţării de gaze ruseşti) şi alţi importatori, să facă faţă creşterii preţurilor.

Veniturile sunt menite să finanțeze un fond de sprijin pentru companiile energetice aflate în dificultate, pentru a se asigura că aprovizionarea țării nu va fi întreruptă, în condițiile în care companiile de utilități se confruntă cu costuri tot mai mari pentru înlocuirea importurilor rusești.

Dar, în această săptămână, s-a aflat că și companiile care înregistrează profituri record ar putea beneficia de această suprataxă. Grupurile de protecție a consumatorilor și-au exprimat indignarea: „Este de neînțeles că, prin taxa pe gaz, gospodăriile ar trebui să susțină companii care obțin profituri”, a declarat președintele Asociației Federale a Consumatorilor, Ramona Pop.

Habeck, ministrul german al Economiei și Climei, a încercat inițial să își apere politica și a cerut companiilor care fac profit să renunțe voluntar la orice cerere de sprijin. Dar, după criticile tot mai mari din partea opoziției și chiar din interiorul propriului guvern, a dat înapoi, scrie Politico.

La o conferință de afaceri joi seara, Habeck a declarat că va încerca să limiteze companiile care pot beneficia de venituri și a recunoscut că actuala concepție a taxei a prezentat o „problemă politică” care „mi-a stricat cu adevărat ziua în ultimele 48 de ore”.

Critica, a recunoscut el, a fost „corectă”. El a adăugat că actuala concepție a însemnat că societățile ar putea avea o „cerere justificată din punct de vedere juridic”. „Ne vom uita din nou la acest aspect pentru a vedea dacă există o modalitate de a respinge această cerere justificată”, semnalând potențiale probleme juridice legate de revizuirea taxei în acest stadiu.

Critici în interiorul coaliției

„Dar, cu siguranță nu este corect din punct de vedere moral ca societățile care – permiteți-mi să o spun clar – au câștigat bani mulți să spună: pentru cele câteva pierderi de venituri pe care le-am avut, vom cere populației să ne dea și nouă bani”.

Ministrul de finanțe Christian Lindner a declarat, de asemenea, că este deschis la revizuirea măsurii. Pentru Habeck, a cărui popularitate a depășit-o cu pe cea a  cancelarului Olaf Scholz, taxa pe gaz marchează prima sa gafă semnificativă de la preluarea mandatului în decembrie.

Taxa a stârnit critici chiar și din interiorul coaliției. Președinta social-democrată Saskia Esken și liderul aripii tinere a Verzilor, Sarah-Lee Heinrich, s-au numărat printre cei care au atacat planul. „Nu se poate ca societatea să suporte acum pierderile în timp ce multe companii au făcut profituri excesive în timpul acestei crize”, a declarat Heinrich.

author avatar
Tudor Borcea
2.736 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce noi nu platim certificare ”verzi” si banii se duc la cei cu eoliene si panouri solare. De ce platim? Suntem actionari acolo?

  2. Bai nazstilor drogati, platiti pana nu mai puteti, ca oricum rusnacii aia salbatici o sa va taie makaroana la iarna, sa va vedem atunci cum chitaiti ca niste sobolani rosii ce sunteti !! Ha ha ha 🙂 I wanna hear you screeeaaammm 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger