Cauta

Covid-19 și călătoriile. Cel mai mare decalaj între cele mai puternice și mai limitate pașapoarte

Covid-19 și călătoriile. Cel mai mare decalaj între cele mai puternice și mai limitate pașapoarte

Clasamentul din 2021 al celor mai puternice pașapoarte concluzionează că există un decalaj semnificativ între cetățenii din diferite țări în ceea ce privește libertatea de călătorie.

După o perioadă haotică pentru industria transporturilor, din cauza pandemiei Covid-19, ierarhia libertății de călătorie nu a fost răsturnată. Dar a avut loc o bulversare: decalajul dintre  cele mai puternice și cele mai limitate pașapoarte nu a fost niciodată atât de mare.

Japonia, pe primul loc

Aceasta este concluzia celui mai recent raport Henley Passport Index. Acest clasament Henley, publicat anual din 2006, se bazează pe date fiabile furnizate de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA).

El prezintă pașapoartele cele mai apte pentru călătorii în funcție de numărul de țări în care ele permit accesul fără viză sau cu viză la sosire. Limitele de călătorie puse în aplicare în ultimele 18 luni, pe fondul unei crize globale de sănătate, au dus la cel mai mare decalaj din ultimii 16 ani, se arată în raport.

Încă o dată, Japonia ocupă primul loc în Henley Passport Index, cetățenii acelei țări beneficiind de un acces fără viză sau viză la sosire pentru 192 de destinații, la egalitate cu Singapore.

Afganistan, pe ultimul

La baza clasamentului se află Afganistan, cu locul 199, care nu-i permite accesul în 26 de țări fără viză prealabilă. După Japonia urmează Germania și Coreea de Sud (190 de destinații), Finlanda, Italia, Luxemburg și Spania (189), Austria și Danemarca (188) și, la egalitate pe locul 5, Franța, Olanda, Irlanda, Portugalia și Suedia cu 187 de destinații fără viză, scrie Le Point.

În raportul său, cabinetul Henley & Partners notează „o creștere a inegalităților” și sugerează că „reglementările instituite inițial pentru a limita progresia Covid-19 sunt acum aplicate pentru a limita mobilitatea țărilor din sud”.

Potrivit lui Christian H. Kaelin, creatorul indexului, „este crucial ca țările dezvoltate să încurajeze fluxurile migratorii interne, mai degrabă decât să se agațe de restricțiile datate”. În afară de Afganistan (26 de destinații), Irak (28), Siria (29), Pakistan (31) și Yemen (33) închid clasamentul.

Ultimele stiri

  • Israelul explică masacrul din Rafah
  • Ciolacu va avea o ședință cu miniștrii privind PNRR
  • Ciolacu: „Vom avea ședință de guvern comună cu Ucraina”
  • Nuntă criminală! S-au tras focuri de armă la petrecere. Mirele a ajuns la închisoare
  • Alege ce citești
  • În lipsa ciclonului…
  • Cerşetor-mituitor! I-a oferit şpagă 100 de euro unui poliţist ca să nu-l amendeze
  • Adrian Videanu şi Ioan Niculae au scăpat! Achitați definitiv în dosarul Romgaz
  • Derapaj cu declarații naziste ale unui lider liberal, în fața generalului Ciucă: “ostașul în slujba țării” a aprobat dând din cap
  • Germania „inundă” Europa cu 1,3 milioane de refugiați ucraineni!
  • Exit mobile version