AcasăȘTIRI EXTERNEControl total al populației. Orașul care e terorizat de roboți: „Mă cheamă...

Control total al populației. Orașul care e terorizat de roboți: „Mă cheamă Xavier, dispersați-vă”

Control total al populației. Orașul care e terorizat de roboți: „Mă cheamă Xavier, dispersați-vă”

Singapore testează noi roboți care patrulează pe străzi și îi ceartă pe locuitorii care se angajează în „comportament social nedorit”, ridicând noi temeri cu privire la respectarea vieții private în orașul-stat din Asia de Sud-Est.

Această nouă armă vine în completarea unei panoplii deja bine aprovizionate de tehnologii de supraveghere: insula Singapore are deja un număr mare de camere de supraveghere și stâlpi de iluminat public echipați cu tehnologie de recunoaștere facială, permițând autorităților să urmărească mișcările locuitorilor.

„Smart nation”

Guvernul a promovat mult timp ideea unei „smart nation” super eficiente și avansate din punct de vedere tehnologic. Activiștii cred, totuși, că dreptul la viață privată este sacrificat și că rezidenții nu au suficient control asupra utilizării datelor lor.

Singapore a fost adesea criticat pentru suprimarea libertăților civile, iar oamenii săi sunt obișnuiți cu controale multiple, dar există semne de neliniște tot mai mare în fața tehnologiei invazive. Roboții care patrulează pe roți, cea mai recentă inovație din Singapore, sunt echipați cu șapte camere care detectează „comportamentul social nedorit” și dau avertismente contravenienților, scrie Le Point.

„Xavier” dă fiori reci

Fumatul într-o zonă neautorizată, parcarea necorespunzătoare a bicicletei sau nerespectarea regulilor de distanțare socială legate de Covid-19, pot fi toate comportamente aflate pe lista neagră.

În timpul unei patrule recente, unul dintre roboții pe nume „Xavier” s-a îndreptat spre clădiri de locuințe sociale și s-a oprit în fața unui grup de pensionari care urmăreau un joc de șah. „Păstrați o distanță de un metru, vă rog să nu vă adunați mai mult de cinci persoane”, a spus robotul, dirijându-și camera către grupul de bătrâni speriați.

„Îmi amintește de Robocop”

Doi roboți similari au fost desfășurați pentru a monitoriza reședința și un centru comercial în timpul unui test de trei săptămâni, în septembrie. „Îmi amintește de Robocop”, a declarat Frannie Teo, o asistentă de cercetare în vârstă de 34 de ani care trecea printr-un centru comercial. Dă impresia „unei lumi distopice a roboților (…) și încă mai am îndoieli cu privire la acest tip de concept”, a mărturisit ea.

Lee Yi Ting, o activistă pentru drepturile digitale, subliniază că acești roboți se adaugă la multe alte inovații pentru a-i monitoriza pe singaporezi. „Acest lucru contribuie la sentimentul că trebuie să fim atenți la ceea ce spunem și la ceea ce facem în Singapore, mult mai mult decât în ​​alte țări”.

Guvernul apără utilizarea roboților, explicând că nu au fost folosiți pentru a identifica contravenienții sau pentru a-i amenda în timpul testelor, dar că sunt necesari din cauza lipsei de forță de muncă. „Populația activă scade”, subliniază Ong Ka Hing, colaborator al agenției guvernamentale care a dezvoltat roboții „Xavier” pentru a putea mobiliza mai puțini ofițeri de poliție pentru patrule.

Datele urmăririi cazurilor Covid, trimise poliției

Insula de aproximativ 5,5 milioane de locuitori are 90.000 de camere pentru poliție, un număr care se așteaptă să se dubleze până în 2030. De asemenea, folosește recunoașterea facială, prin intermediul dispozitivelor instalate adesea pe stâlpii de iluminat public.

În Singapore a avut loc o inedita mișcare de protest în acest an, când autoritățile au recunoscut că datele colectate de o aplicație dedicată urmăririi cazurilor de coronavirus au fost transmise poliției. Guvernul a adoptat apoi o lege care limitează utilizarea acestor date.

Dar orașul-stat este criticat de apărătorii drepturilor civile care denunță supravegherea pe scară largă a guvernului, care cunoaște puține limite. Singaporezii au, de asemenea, un control foarte mic asupra procesării datelor colectate.

author avatar
Tudor Borcea
598 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger