AcasăȘTIRI EXTERNEFranța și SUA, dans pe sârmă după criza submarinelor

Franța și SUA, dans pe sârmă după criza submarinelor

Emmanuel Macron l-a primit marți la Paris pe secretarul de stat american, Antony Blinken – o întâlnire precaută, dar necesară în pregătirea „deciziilor concrete” pe care președintele francez și Joe Biden le vor anunța la sfârșitul acestei luni pentru a sigila reconcilierea după o criză fără precedent.

Întâlnirea, care inițial nu era pe ordinea de zi, ar trebui „să contribuie la restabilirea încrederii între Franța și Statele Unite”, a informat Palatul Elysee.

Aceasta este prima vizită în Franța a unui înalt oficial american de când Statele Unite au anunțat, la jumătatea lui septembrie, o nouă alianță cu Australia și Regatul Unit în regiunea Indo-Pacific, pentru a contracara mai bine China.

AUKUS, pactul discordiei

Parteneriatul, numit AUKUS, a stârnit o furie rară din partea  Franței, deoarece a făcut ca Australia să torpileze un contract gigantic pentru achiziționarea a 12 submarine franceze convenționale.

După o săptămână de tensiune intensă, a fost nevoie de un apel telefonic Joe Biden –  Emmanuel Macron pentru a iniția o anumită calmare. Locatarul Casei Albe a recunoscut că Statele Unite ar fi putut comunica mai bine cu aliatul său de lungă durată,  iar cei doi șefi de stat au lansat un „proces de consultări  extinse și aprofundate”.

Potrivit unei surse americane, atmosfera de marți a fost „precaută, dar serioasă”, iar conversațiile nu s-au mai concentrat asupra incriminărilor franceze despre AUKUS, ca în timpul discuțiilor  anterioare între Antony Blinken și omologul său Jean-Yves Le Drian la sfârșitul lunii septembrie în New York.

În iunie, Le Drian “i-a urat bun venit acasă” lui Blinken, un vorbitor de limbă franceză care a trăit în Paris pe tot parcursul adolescenței și consideră Franța drept „a doua patrie”.

AUKUS a însemnat schimbarea tonului: două luni mai târziu, ministrul francez a denunțat “o lovitură pe la spate”, demnă de epoca Trump.

Pentru a arăta că Franța nu este izolată, Jean-Yves Le Drian a avut luni discuții cu omologii săi germani, spanioli, olandezi, italieni și polonezi, dar și cu șeful diplomației europene Josep Borrell.

„Această criză pune în joc interesele tuturor europenilor cu privire la funcționarea alianțelor noastre și angajamentul europenilor în Indo-Pacific”, insistă o sursă diplomatică franceză.

Borrell a anunţat că se va întâlni săptămâna viitoare la Washington cu Antony Blinken într-o încercare de a înlătura divergenţele existente în relaţia Uniunii Europene cu SUA.

„Trebuie să consolidăm dialogul între UE şi SUA şi să evităm chestiuni problematice precum pactul AUKUS cu Australia şi Marea Britanie”, a subliniat el în faţa Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Criza submarinelor, scrie presa franceză, poate permite o „clarificare” pe ambele părți ale Atlanticului cu privire la ambițiile unei apărări europene complementare NATO, proiect promovat în special de Emmanuel Macron.

Liderul de la Elysee dorește ca statutul Franței de „putere indo-Pacificică” să fie recunoscut, dar cadrul încă rămâne de definit – la fel și coordonarea franco-americană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
297 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger