Cauta

Cine finanțează războiul din Ucraina? Mercenarii care luptă la Kiev, plătiți cu 2000 de dolari pe zi!

Cine finanțează războiul din Ucraina? Mercenarii care luptă la Kiev, plătiți cu 2000 de dolari pe zi!

Cine finanțează războiul din Ucraina? Mercenarii care luptă la Kiev, plătiți cu 2000 de dolari pe zi! / Sursa FOTO: Facebook

Evenimentele din Ucraina devin tot mai greu de înțeles și asta fiindcă lucrurile se complică de la o zi la alta. Rusia înaintează spre Kiev, dar parcă o face cu frâna de mână trasă, iar trupele lui Zelenski seamănă mai degrabă cu armatele private de mercenari profesioniști care au luptat în Siria și Irak. În acest tablou, informația că firmele specializate caută personal dispus să meargă pe frontul ruso-ucrainean ridică o serie de întrebări. Cine face aceste angajări și cu ai cui bani? Pe scurt, cine are interesul să finanțeze războiul ăsta?

Războiul din Ucraina a declanşat o adevărată frenezie pe piaţa contractorilor privaţi din securitate. Anunțurile date pe site-urile de specialitate vorbesc despre foşti combatanţi căutați pentru a fi trimiși în Ucraina să lupte sub steagul Kievului. Sumele oferite sunt cele mai mari de până acum, se ajunge până la 2000 de dolari pe zi, plus bonusuri!

Industria militară, marele câștigător

Pare rupt din scenariul unui film de acțiune, dar anunțul de angajare este unul cât se poate de real, fiind postat pe un site de angajare, Silent Professionals, pentru cei care lucrează în industria militară și de securitate privată.

Surse din armată spun că în ultima vreme piața a fost inundată cu astfel de anunțuri. Pe fondul războiului din Ucraina, contractorii privați americani și europeni văd tot felul de oportunități și oferă celor interesați misiuni de „extracție” și logistică.

Robert Young Pelton, expert în domeniul companiilor militare private, arată că, în pofida exploziei pe piața PMC, există și riscuri. Cererea de lucrători plătiți în domeniul securității, mulți dintre ei foști soldați cu abilitatea de a lupta și de a ucide, lasă mult loc pentru greșeli și pentru un potențial dezastru umanitar.

Oligarhii Ucrainei cer ajutorul

Silent Professionals arată mercenarii ajunși în Ucraina sunt plătiți foarte bine pentru serviciile lor.

Cunoscuta platformă de recrutare nu a vrut să spună pentru cine face publicitate, dar, potrivit unor informații neoficiale, sunt angajați contractori pentru sume cuprinse între 30.000 și 6 milioane de dolari. Obiectivul lor, de a extrage diverse persoane din Ucraina. Valoarea cea mai mare este pentru grupuri întregi de familii care doresc să plece cu toate bunurile.

Tony Schiena, directorul general al Mosaic, o firmă americană de consultanță în domeniul informațiilor și securității, care deja operează în Ucraina, afirmă că prețul evacuărilor depinde de complexitatea misiunii. „Când există un număr mai mare de persoane, riscul crește. Copiii și familiile numeroase sunt mai dificile. Totul depinde de metodele prin care îi facem să treacă granița”.

Misiunile Mosaic sunt bazate pe informații mai degrabă decât pe arme, a declarat Schiena, un fost agent de informații sud-african. Firma sa are în Consiliul de Administrație mai mulți foști oficiali de rang înalt din serviciile de informații americane, ex-ofițeri CIA și NSA. Grație conexiunilor din trecut, Mosaic lucrează cu o serie de clienți privați importanți, corporații și persoane expuse politic. El se laudă chiar că „o agenție de informații a unei țări destul de mari, care dorea să își scoată cetățenii din Ucraina” a apelat la serviciile sale.

O afacere de 500 de miliarde dolari

Natura acestei industrii presupune că este extrem de dificil să se urmărească numărul de contractori și de bani. Însă, după toate probabilitățile, vorbim despre o industrie în creștere. Un raport al Aerospace&Defense News a constatat că industria militară și de securitate privată la nivel mondial va valora peste 457 de miliarde de dolari în 2030!

Unii antreproniri militari spun că nu vor lupta în Ucraina, ci merg acolo doar pentru a ajuta ONG-urile și organizațiile umanitare. Ei ar trebui să protejeze persoane, locuri sau bunuri mai degrabă decât să se angajeze în luptă directă.

În practică, însă, linia de demarcație este neclară. „Dacă ai setul de competențe pentru a fi un contractor privat, ai setul de competențe pentru a fi un mercenar. Nu există o linie de demarcație clară între cele două. Totul se reduce la circumstanțele pieței și la decizia fiecărei persoane în parte”, a declarat Sean McFate, un fost parașutist american care a lucrat ulterior ca antreprenor în Africa și în alte părți.

Despre cine îi finanțează pe acești mercenari, cum vor fi conduși ei în luptă și unde s-ar încadra ei în ordinea ierarhică a armatei ucraineene, nimeni nu spune un cuvânt.

Ultimele stiri

  • Scandal de proporții în Dâmboviţa! Persoane rănite, în urma unui conflict/Poliţiştii au tras focuri de avertisment
  • Piedone, ironii la adresa lui Ciolacu: „Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Ești bine?”
  • Are sau nu șanse Iohannis să devină secretar general al NATO? Băsescu, opinie tranșantă – VIDEO
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Exit mobile version