Cauta

A murit David Sassoli. Femeile care vor conduce Bruxellesul. Cine este Roberta Metsola

Roberta Metsola

Roberta Metsola a venit, luni, la Bucureşti şi i-a transmis lui Iohannis ce planuri are cu România pentru Schengen

David Sassoli, președintele Parlamentului European, în vârstă de 65 de ani, a decedat marți dimineață într-un spital din nordul Italiei, unde era internat de mai bine de două săptămâni, a anunțat pe Twitter purtătorul său de cuvânt.

Social-democratul italian a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024).

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta. Aceasta era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg, potrivit stiripesurse.ro.

Astfel, în premieră, două femei ar putea conduce cele mai importante instituții din Uniunea Europeană: Ursula von der Leyen este șefa Comisiei Europene, iar Roberta Metsola ar putea fi președinte al Parlamentului European.

Roberta Metsola ar putea deveni cea mai tânără preşedintă din istoria Parlamentului European

Metsola are 42 de ani și este căsătorită din 2005 cu finlandezul Ukko Metsola, fost consilier la Parlamentul Finlandei și la cabinetul premierului. Au împreună patru băieți. Aceasta este juristă, fiind absolventă a Universității din Malta și a Colegiului Europei de la Bruges – instituția de învățământ post-universitar fondată de Comisia Europeană. A fost secretar general al Studenților Democrați Europeni. A lucrat ca atașat la Reprezentanța Maltei la UE (2004-2012), iar în perioada 2012-2013 a fost consiliera lui Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă.

Roberta Metsola este cunoscută ca opozantă față de dreptul la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept. De altfel, în Malta avortul este interzis. Cu toate acestea, e considerată o liberală în rândul popularilor datorită poziției sale favorabile drepturilor LGBTI. De altfel, ea a făcut parte din LGBTI Intergroup din PE, un for informal de acțiune anti-homofobie, potrivit Times of Malta.

În noiembrie 2020 a fost aleasă prim-vicepreședinte al Parlamentului European în locul irlandezei Maired McGuinness, desemnată comisar. Metsola a fost singura candidată, iar responsabilitățile sale principale sunt relația cu parlamentele nationale și reprezentarea președintelui PE în relația cu țările din America de Nord.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version