AcasăSOCIALDirectivă europeană: Noul salariu minim net în 2022 - 1.800 de lei

Directivă europeană: Noul salariu minim net în 2022 – 1.800 de lei

Dumitru Costin, liderul BNS: ”Salariul minim european ar trebui aplicat în primăvara anului 2022”

Parlamentul European a votat Directiva salariului minim, care ar putea intra în vigoare chiar din primăvara anului viitor, ne spun sindicaliștii de la BNS. Astfel, noul salariu minim ar trebui să fie 50% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna 2.802 lei net. În România, rata sărăciei în muncă pentru salariații cu program normal de lucru a fost, anul trecut, de 11,2%, procent care ne situează pe primele locuri în UE.

Europarlamentarii au votat Directiva salariului minim european, lucru care va conduce la o reducere a gradului de sărăcie în România. Sindicaliștii de la BNS ne spun că, după votul favorabil, urmează o etapă intermediară, care se derulează printr-un proces de consultare cu Consiliul miniștrilor Muncii din toate statele membre și un proces de mediere, dată fiind diferența dintre forma inițială a proiectului de la Comisie și forma votată în Parlament.

”Dacă medierea se încheie cu succes atunci Directiva merge la publicare în forma agreată și apoi va exista o perioadă maximă de doi ani de tranziție, în care fiecare stat membru trebuie să o transpună. Asta nu înseamnă că se așteaptă doi ani, ci chiar imediat de la publicarea Directivei salariului minim aceasta poate fi implementată. Deci cel mai probabil în primăvara anului viitor Directiva ar putea să intre în vigoare”, ne-a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS). Potrivit acestuia, draftul de Directivă plecat de la Comisia Europeană cuprindea, printre altele, și principiul de adecvare a salariului minim, bazat pe criterii ca puterea de cumpărare din fiecare stat membru, care se raportează la un coș de consum pe bunuri și servicii, evoluția salariilor brute în economia respectivă și evoluția productivității muncii. Însă, Parlamentul European, în Comisia de Muncă, a eliminat criteriul productivității muncii în determinarea salariului minim, lăsând doar celelalte două criterii.

Principiul corectitudinii

Comisia de Ocupare a Parlamentului European a introdus și principiul corectitudinii în salariul minim. Astfel, un salariu minim este corect atunci când asigură cel puțin un standard de viață decent lucrătorilor și familiilor acestora.

”Pentru lucrătorii din România este extraordinar acest nou principiu introdus, țara noastră fiind exemplul negativ numărul 1 în Europa în ceea ce privește incorectitudinea salariului minim. Și asta pentru că, dacă salariul minim nu asigură acest standard de viață lucrătorului, acel lucrător intră, statistic, în zona de sărăcie în muncă. Există un indicator cu care se monitorizează fiecare stat membru la nivelul UE și care se numește rata sărăciei în muncă. În 2020, rata sărăciei în muncă pentru salariații cu program normal de lucru a fost de 11,2%, asta înseamnă că 1 din 9 salariați din România este în risc de sărăcie. Comparativ, cea mai scăzută rată de sărăcie în muncă o are Belgia, 3,2% și, pe locul doi, Cehia, cu 3,4%”, ne-a mai precizat președintele BNS, Dumitru Costin.

50% din salariul mediu brut

Parlamentul European a mai introdus în Directivă indicatori clari privind nivelul de adecvare a salariului minim, cel puțin 50% din salariul mediu brut pe economie sau 60% din salariul median. Mai mult, fiecare stat va trebui să aibă un cadru instituțional clar privind consilierea celui care decide asupra valorii salariului minim, Guvernul, în cazul României, care să includă obligatoriu partenerii sociali, patronatele și sindicatele.

”Salariul minim brut pe anul în curs este 2.300 de lei, iar salariul mediu brut este 5.608 lei, asta înseamnă că există un raport între minim și mediu brut de 41%. În 2022 este deja stabilit un salariu minim brut de 2.550 lei, iar prognoza ne spune că anul viitor câștigul salarial mediu brut va urca la 6.095 de lei, asta însemnând că raportul va fi de 41,8%, deci nici nu ne apropiem de ținta de 50%. Dacă s-ar respecta Directiva salariului minim în România începând din 2022, ar trebui ca salariul minim brut să fie de 3.050 lei, nu 2.550 lei, care ar fi însemnat pe net o creștere de la 1.524 lei la 1.802 lei”, susține Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.277 afisari

5 COMENTARII

  1. lasa salariul, dati-ne posibilitatea sa optam pentru CAS si CASS cine vrea sa contribuie sa beneficieze cine nu sa plateasca

  2. Noi, suntem simpli executanti, Bruxellesul dicteaza, Johann si ai lui, executantii Breuxellesului

  3. 1800 lei net dacă va fi tot foarte puțin va fi pt un trai cît de cît decent fiind în Uniunea Europeană și mai ales că prețurile continuă să urce! În continuare vor pleca romănii în masă afară cei apți de muncă, cam 3500-4000 lei net ar trebui ca să nu mai plece romănii afară și foarte mulți să se întoarcă acasă și să fim în rândurile uniunii europene cu standardul de viață!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger