AcasăȘTIRI EXTERNECanicula, un nou Covid-19. Grecia își închide cel mai celebru obiectiv turistic

Canicula, un nou Covid-19. Grecia își închide cel mai celebru obiectiv turistic

Canicula, un nou Covid-19. Grecia își închide cel mai celebru obiectiv turistic

Colina Acropole din Atena este pustie, turiștii sunt absenți de la casele de bilete și o liniște de rău augur s-a așternut pe strada Dionysiou Areopagitou, la poalele stâncii sacre, în mod normal plină de turiști în acest sezon. Căldura atinge 40 de grade.

O situație ireală pentru o lună de august la Atena. Grecia, care se confruntă cu „cel mai sever val de căldură” de mai bine de treizeci de ani, potrivit primului său ministru, își închide siturile arheologice în cele mai fierbinți ore ale zilei.

Se așteaptă maxime de 45 de grade

Mercurul se apropia deja de 40 de grade luni, 2 iulie, la prânz, când ultimii vizitatori s-au grăbit în spatele porților Acropolei, înainte ca ușile să se închidă.

Numai câteva note de liră se auzeau, de la un muzician stradal aflat la umbra unei clădiri. Se așteaptă maxime de 43 de grade în Atena și 45 de grade în alte părți ale Greciei.

Acropola a fost închisă luni între orele 12:00 și 17:00, dar turiștii vor găsi ușile închise începând de marți la toate siturile arheologice în aer liber din Grecia, după-amiaza, până vineri, a declarat ministerul culturii.

Cea mai rea situație din 1987 încoace

De joi, Grecia traversează o perioadă de caniculă extremă care se așteaptă să dureze tot până joi, 5 august.

„Ne confruntăm cu cel mai grav val de căldură din 1987”, a avertizat premierul Kyriakos Mitsotakis, îndemnându-i pe greci să „limiteze consumul de energie electrică” pentru a evita întreruperea curentului.

În iulie 1987, un val de căldură a ucis peste o mie de oameni, din cauza lipsei de aer condiționat și a poluării aerului, scrie Boursorama.

Amenințare climatică, nu schimbare climatică

Sub efectul soarelui arzător, mai multe incendii au izbucnit în Grecia weekendul trecut, fără a provoca vreo victimă, în special pe insula Rodos și în nord-vestul Peloponezului. Aceste două incendii au fost „în recesiune” luni, dar pompierii încă încercau să le controleze.

Temperaturile extreme au dus la incendii masive și în Turcia, Italia și Spania.

„Suntem într-o fază de dereglementare climatică absolută”, a declarat viceministrul grec al Protecției Civile, Nikos Hardalias.

„În iulie, am avut 1.584 de incendii față de 953 în 2019”, a spus el la televiziunile locale, estimând că „nu mai vorbim despre schimbările climatice, ci despre o amenințare climatică”.

 

author avatar
Tudor Borcea
228 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger