Cauta

Biden se alătură ambițiilor militare ale Uniunii Europene

Biden se alătură ambițiilor militare ale Uniunii Europene

SUA se vor alătura proiectului UE privind mobilitatea militară. Acordul este văzut ca primul semn tangibil că Joe Biden este receptiv la ambițiile militare ale Europei. Este, de asemenea, prima dată când țări din afara UE au fost autorizate să participe la inițiativă. Proiectul va permite Europei să acționeze mai agil în anumite scenarii – de exemplu dacă ar trebui să aducă rapid trupe la frontiera UE cu Rusia.

SUA, Canada și Norvegia urmează să se alăture unui proiect al UE care vizează deplasarea mai rapidă a trupelor militare în Europa, potrivit mai multor diplomați.

Acordul este văzut ca primul semn tangibil că președintele SUA, Joe Biden, este receptiv la ambițiile militare ale Europei – o schimbare față de predecesorul său Donald Trump. Miniștrii apărării din UE sunt așteptați să adopte în mod oficial decizia la o ședință de joi, au declarat diplomații.

Este, de asemenea, prima dată când țări care nu fac parte din blocul comunitar au fost autorizate să participe la inițiativă. Măsura va permite ca trei țări membre NATO să participe la o inițiativă olandeză de îmbunătățire a mobilității militare a Europei. Speranța este că efortul va permite Europei să acționeze mai agil în anumite scenarii, de exemplu dacă ar trebui să aducă rapid trupe la frontiera UE cu Rusia.

Această inițiativă de mobilitate este doar unul dintre cele 46 de proiecte militare lansate de Uniunea Europeană în cadrul unui pact din 2017 încheiat între 25 de state membre ale UE, numit Cooperare Structurală Permanentă (Pesco).

„Acesta marchează disponibilitatea administrației SUA de a lucra cu Pesco”, a declarat, într-un interviu, ministrul portughez al Apărării, João Gomes Cravinho, a cărui țară deține Consiliul președinției rotative a UE. „Este foarte pozitiv faptul că SUA se alătură, mai degrabă decât să spună că Pesco este, cum am auzit de la administrația americană anterioară, negativ pentru interesele NATO”.

În contrast cu Donald Trump

Cravinho a spus că astfel de inițiative sunt necesare, deoarece NATO „nu are vocația de a construi poduri și drumuri, legături feroviare și să lucreze la mecanisme pentru simplificarea procedurilor birocratice și administrative pentru transportul echipamentelor dintr-o țară în alta”.

Dorința administrației Biden de a participa contrastează cu ultima președinție americană. În timpul administrației Trump, oficialii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Pesco în 2019, scrie Politico.

În noiembrie anul trecut, Consiliul a fixat parametri care să permită țărilor terțe să participe la proiectul de mobilitate militară europeană. Liniile directoare au avut ca scop implicarea SUA și Marea Britanie, dar conțineau și instrumente pentru a împiedica aderarea altor țări în cazul în care membrii UE s-ar fi opus. După această mișcare, administrația Biden a scris guvernului olandez, care se ocupă de proiect, cerându-i să participe, a declarat un înalt oficial al UE.

Bariere administrative pentru militari

„Suntem foarte mulțumiți că mâine ne așteptăm la o decizie pozitivă de a primi trei țări NATO importante în acest proiect al UE. În curând voi trimite scrisorile oficiale de invitație ”, a declarat ministrul olandez al apărării, Ank Bijleveld

„În prezent, există bariere administrative și infrastructurale care fac dificilă deplasarea personalului și echipamentelor militare prin Europa. Adesea, turistului îi este mai ușor să călătorească prin UE decât pentru personalul militar”.

Proiectul se va spriini atât din resursele naționale, cât și pe cele europene, iar statele membre pot utiliza un fond de 1,7 miliarde de euro alocat în bugetul multianual al UE.

Rămâne însă multă muncă de făcut. Înaltul oficial al UE a explicat că statele membre mai trebuie să adopte planuri pentru a facilita mobilitatea militară. În al doilea rând, trebuie să se asigure că autorizația transfrontalieră pentru deplasarea trupelor sau a echipamentelor nu durează mai mult de cinci zile. În al treilea rând, membri UE trebuie să creeze o rețea de puncte de contact.

 

Ultimele stiri

  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Exit mobile version