Cauta

Avioane de luptă pentru Ucraina. După Germania, și Joe Biden îl refuză pe Zelenski

administrația biden

RĂZBOI ÎN UCRAINA. Administrația Biden, în corzi din cauza contraofensivei ucrainene

Președintele SUA, Joe Biden  refuză să dea curs solicitărilor ucrainene de asistență occidentală suplimentară în războiul împotriva Rusiei.

Joe Biden a respins luni categoric ideea trimiterii de avioane de luptă F-16 americane în Ucraina. Președintele american a spus „nu” atunci când a fost întrebat de un reporter la Casa Albă despre posibilitatea de a furniza avioanele pe care le cer liderii ucraineni.

Berlinul refuză, Parisul „nu exclude”

Occidentul tocmai a făcut un pas înainte în acordarea de ajutor militar Ucrainei, după ce Germania și Statele Unite au anunțat că vor trimite tancuri. Președintele Volodimir Zelenski solicită și mai multă asistență, inclusiv livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă.

Berlinul a respins deja categoric această idee, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a estimat cu prudență că „prin definiție, nimic nu este exclus”, asigurând totodată că ucrainenii nu au făcut până acum nicio cerere în acest sens.

În apropierea datei de 24 februarie, care va marca un an de la invazia Ucrainei, Joe Biden nu a vrut să spună dacă va vizita Europa cu această ocazie. Dar a spus că va merge, fără a da o dată, în Polonia, o țară care joacă un rol-cheie în răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina.

„Voi merge în Polonia, dar nu știu când”, a declarat el reporterilor la întoarcerea sa la Washington, după o scurtă deplasare la Baltimore (Maryland, est), informează BFMTV.

Pe de altă parte, Brazilia, care îl găzduiește pe cancelarul german Olaf Scholz într-un turneu pe continent, nu va trimite muniții în Ucraina, a declarat președintele Luiz Inacio Lula da Silva. „Sugestia mea este de a crea un grup de țări (care) se vor așeza la masă cu Ucraina și Rusia pentru a încerca” să obțină pacea, a spus el.

În contextul în care rezervele de muniție de artilerie ucraineană sunt foarte reduse, Franța și Australia au anunțat luni un acord pentru a produce împreună obuze de 155 mm pentru Ucraina.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni Coreei de Sud să-și „intensifice” sprijinul militar pentru Ucraina, sugerându-i să își revizuiască politica de a nu furniza arme țărilor aflate în război. Există o nevoie urgentă de muniție suplimentară”, a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite la Seul.

Ultimele stiri

  • Biden dă de pământ cu procurorul CPI care a emis mandat de arestare împotriva premierului israelian Netanyahu
  • Turcia declară doliu național cu ocazia morții președintelui Raisi
  • SUA prezintă condoleanțe Iranului, dar continuă să-i condamne
  • VIDEO| Incendiu puternic în Sectorul 2
  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Exit mobile version