AcasăȘTIRI EXTERNESUA „cumpără” cu F-16 de la Turcia aderarea Suediei și Finlandei la...

SUA „cumpără” cu F-16 de la Turcia aderarea Suediei și Finlandei la NATO

SUA „cumpără” cu F-16 de la Turcia aderarea Suediei și Finlandei la NATO / Foto: printscreen

Exclusă de administrația Trump din programul F-35, al cărui partener era, pentru că a achiziționat și pus în funcțiune sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 „Triumph”, Turcia a cerut Statelor Unite să-i livreze 40 de avioane de vânătoare-bombardament F-16 „Viper” (adică cea mai recentă versiune a avionului dezvoltată de Lockheed-Martin), precum și 80 de kituri pentru a aduce avioanele mai vechi de acest tip la acest nou standard.

În sprijinul acestei cereri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat că Ankara va cere Washingtonului rambursarea banilor investiți în programul F-35 la momentul excluderii acestuia, adică 1,4 miliarde de dolari.

Rețineri în Congresul SUA

În plus, Turcia a subliniat importanța locului său în cadrul NATO, poziția sa geografică asigurându-i controlul accesului la Marea Neagră.

Cu toate acestea, chiar dacă administrația Biden este mai degrabă dispusă față de Ankara (vânzarea de avioane F-16 către Turcia ar servi intereselor Statelor Unite și ar contracara influența rusă, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat), Congresul SUA este mult mai rezervat, în special din cauza implicării Turciei în mai multe conflicte (Siria, Libia, Nagorno-Karabah, Irak) și a ambițiilor Ankarei în estul Mediteranei și, mai ales, proiectelor sale privind zonele economice exclusive ale Greciei și Ciprului.

Cu toate acestea, candidatura Suediei și a Finlandei la NATO a oferit Turciei un mijloc de presiune suplimentar. Considerând că aceste două țări nordice dau dovadă de clemență față de mișcările kurde, dintre care unele, precum PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), sunt condamnate ca fiind teroriste, Ankara blochează, deocamdată, aderarea lor la Alianță. Sau, cel puțin, nu a fost încă ratificată de parlamentul turc.

Căci, în timpul summitului NATO de la Madrid din iunie 2022, Turcia, Suedia și Finlanda au semnat un acord pentru a-și rezolva diferendele. Și, astfel, pentru a elimina obiecțiile Ankarei față de aderarea celor două țăriȘi, după o întâlnire cu omologul său turc, președintele Joe Biden a dat asigurări că va face tot ce este necesar pentru a „debloca” acest dosar. „Am nevoie de aprobarea Congresului pentru a face acest lucru și cred că o pot obține”, a spus el.

Numai că, câteva săptămâni mai târziu, în timpul revizuirii National Defense Authorization Act (NDAA), Camera Reprezentanților a adoptat un text menit să împiedice Turcia să achiziționeze avioane F-16V, subliniind atitudinea „belicoasă” a Ankarei față de Atena și ridicând probleme legate de drepturile omului, informează Opex 360.

Biden vrea să împace și Ankara și Atena

Acest lucru nu a împiedicat o delegație turcă să se deplaseze la Washington pentru a discuta despre achiziționarea aeronavei propuse de Lockheed-Martin. De atunci, Suedia și Finlanda așteaptă la ușa NATO, deoarece Turcia nu a ratificat încă aderarea lor (la fel ca și Ungaria). Iar restricțiile privind vânzarea de F-16V către Ankara au dispărut din versiunea finală a NDAA, după examinarea acesteia de către Senatul american.

Iar ceea ce nu ar fi trebuit să aibă nicio legătură cu aderarea Suediei și Finlandei la NATO acum are, potrivit Wall Street Journal. Potrivit cotidianului economic american, administrația Biden intenționează să ceară Congresului să aprobe vânzarea către Turcia a 40 de F-16 Viper, 79 de kituri de modernizare pentru avioanele existente, 900 de rachete aer-aer și 800 de bombe.

În același timp, intenționează să facă același lucru pentru a livra 30 de F-35A Greciei. „Aceasta ar fi una dintre cele mai mari vânzări de arme din ultimii ani”, a comentat un oficial citat de sursa citată. Acesta ar valora 20 de miliarde de dolari.

Administrația Biden consideră că perspectiva acestei vânzări va încuraja Turcia să renunțe la ultimele obiecții față de ofertele suedeză și finlandeză, a rezumat ziarul american.

WSJ se aventurează să prezică faptul că avizul Defense Security Cooperation Agency (DSCA), responsabilă de vânzările de arme americane, va fi publicat în momentul vizitei la Washington a șefului diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, săptămâna viitoare.

Iar dacă publicarea va coincide cu vânzarea a 30 de F-35A către Grecia, ar fi o „coincidență”, potrivit surselor ziarului. Dar o coincidență „fericită”, atunci întrucât „ar putea înăbuși protestele Atenei” față de oferta făcută Turciei.

Odată ce anunțul va fi publicat și transmis, Congresul va avea la dispoziție 30 de zile pentru a se opune acestei potențiale vânzări de F-16 către Ankara. Și probabil că partida nu este jucată în avans. Unii dintre cei mai importanți membri ai Congresului au avertizat deja că se vor opune. Cum ar fi Bob Menendez, președintele (democrat) al Comisiei pentru relații externe a Senatului.

În orice caz, și pentru că dorește să încheie rapid această afacere, Turcia ar fi indicat că este pregătită ca F-16 „Viper” să fie asamblate de Turkish Aerospace Industries (TAI), potrivit unui raport al Defence Turk.

 

author avatar
Tudor Borcea
565 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger