Cauta

Arme interzise: Ucraina, somată să investigheze folosirea minelor antipersonal / Raport al Human Rights Watch

Arme interzise: Ucraina, somată să investigheze folosirea minelor antipersonal / Raport al Human Rights Watch / Foto: HRW

„Ucraina ar trebui să investigheze acuzațiile privind utilizarea a mii de mine antipersonal lansate cu rachete în orașul Izium și în jurul acestuia, atunci când forțele rusești au ocupat zona”, a scris organizația Human Rights Watch într-un raport publicat marți.

În spatele ușilor închise ale reuniunilor de stat major, occidentalii avertizează forțele ucrainene împotriva exceselor și abuzurilor, în acest caz minele antipersonal.

Și Kievul a depășit liniile roșii

 

Orice lucru care ar putea dăuna părții ucrainene amenință să slăbească sprijinul public pentru aceaastă țară. Rețelele de socializare abundă de zvonuri și știri false. Prin urmare, marți, noul raport al Human Rights Watch (HRW) privind utilizarea minelor antipersonal în conflictul ucrainean va fi citit cu atenție și prudență.

În timp ce armata rusă s-a făcut deja vinovată de numeroase crime de război, Ucraina nu este scutită de depășirea unor linii roșii. „Ucraina ar trebui să investigheze utilizarea aparentă a mii de mine antipersonal lansate cu rachete în Izium, în jurul orașului, atunci când forțele rusești au ocupat zona”, a scris HRW într-un raport publicat marți dimineață, informează Le Figaro.

Orașul a fost ocupat din aprilie până în septembrie 2022 de trupele rusești. ONG-ul a efectuat o anchetă în septembrie și octombrie.

„Mine fluture sau „mine cu petale”

Human Rights Watch a documentat utilizarea rachetelor care împrăștie mine PFM (mine antipersonal cu explozibil dispersabil), cunoscute sub numele de „mine fluture” sau „mine cu petale”, în apropierea clădirilor ocupate de armata rusă. Este posibil ca aceste mine să fi fost lansate de focuri de artilerie, ca acestea să fi fost folosite pentru a împiedica mișcarea soldaților ruși în jurul pozițiilor lor și pentru a-i neutraliza, dacă era necesar.

Deși ONG-ul nu contestă dreptul Ucrainei de a se apăra, acesta reamintește Kievului angajamentele sale de a preveni victimele civile în război. „Forțele ucrainene par să aibă mine împrăștiate pe scară largă în jurul zonei Izium, provocând victime civile și prezentând un risc continuu. Forțele rusești au folosit în mod repetat mine terestre și au comis atrocități în orice țară, dar acest lucru nu justifică utilizarea de către Ucraina a armelor interzise”, scrie Steve Goose, directorul diviziei de armament a HRW.

Ministerul Apărării tace

Ucraina este parte la Tratatul de interzicere a minelor din 1997. Între 1999 și 2020, a distrus 3,4 milioane de mine antipersonal. Până în 2021, mai avea de distrus 3,3 milioane de mine. Când HRW i-a cerut să pregătească raportul, Ministerul ucrainean al Apărării nu a dorit să răspundă cu privire la armele folosite de armata sa.

Minele „petale” sau „fluture”, care își datorează porecla formelor și culorilor lor, pot fi dispersate prin diferite mijloace: artilerie, aviație etc. Acestea sunt „mici mine explozive din plastic care sunt lansate într-o zonă, aterizează pe sol și explodează atunci când se aplică presiune asupra corpului minei, de exemplu atunci când o persoană calcă pe ea. De asemenea, mina PFM poate exploda atunci când este manipulată sau mutată. Unele mine PFM se pot autodistruge și pot exploda la întâmplare până la 40 de ore după utilizare”, se arată în raportul HRW.

Organizația a efectuat investigații în nouă zone din apropierea orașului Izium și a verificat cel puțin unsprezece cazuri de victime civile. De asemenea, ONG-ul a colectat mărturiile altor posibile victime pentru a arăta cât de periculoase sunt aceste arme pentru civili.

Ultimele stiri

  • Are Ciolacu noutăți despre candidaturile la NATO? „Erdogan a făcut anunțul…”
  • Marcel Ciolacu, sensibilizat de situația din Gaza, după întâlnirea cu Erdogan
  • Premierul, despre faptul că românii vor merge cu buletinul în Turcia: „Un gest deosebit”
  • Ciolacu îl ridică în slăvi pe Erdogan: „Un lider cu viziune”
  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • Exit mobile version