Cauta

Trai pe vătrai pentru pensionari: 6.100 lei după recalculare. Vezi dacă prinzi şi tu „leafa” generoasă, de la 1 septembrie 2024!

pensie

Pensionarii numără câte zile au mai rămas până la 1 septembrie 2024. Recalcularea îi va „îmbogăţi” pe unii. Cel puţin, aşa se anunţă. 60% dintre ei vor primi pensii recalculate și vor avea creșteri de pensii de sute de lei.

În România sunt doar 200.000 de pensionari care vor lua pensie de peste 5.000 de lei pe lună.

Cum ajunge un pensionar la 6.100 lei/lună

Este vorba de un procent foarte mic, de numai 4% din pensionari, care ajung să câştige peste 5.000 lei, unii chiar 6.100 lei. Dar cum se ajunge la această sumă? Iată exemplul de calcul!

Un astfel de pensionar a ieșit la pensie în 2020 cu suma de 2.700 de lei. Pe atunci punctul de pensie era mai mic 1.260 de lei. Punctajul său mediu anual este de 2,1.

Cum punctul de pensie este, azi, 2.054 de lei după indexarea de la 1 ianuarie 2024, pensioanrul a ajuns la o pensie de 4.400 de lei.

La recalculare el va beneficia de o creștere de pensie importantă. El nu a lucrat foarte mulți ani, ci doar 36 de ani. Pentru că a lucrat 4 ani la grupa I și 18 ani la grupa II el a avut un salariu mare și a plătit contribuții mari.

De aceea, el are un număr mare de puncte – 70,5. El mai primește puncte de stabilitate = 1 X 0,5 + 5 X0,75 + 1 = 6,25 puncte

Total puncte = 70,5 + 6,25 = 76,5 puncte X 81 de lei puntul de pensie = 6.100 de lei pensie brută. După ce se scade impozitul, pensionarul va rămâne „în mână” cu 5.700 lei.

Condițiile pentru a ieși la pensie anticipat

Vin explicații de ultim moment de la ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre pensia anticipată. Sunt precizări semnificative pentru viitorii pensionari.

Și anume, oficialul guvernamental a vorbit despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a ieși anticipat la pensie.

Regulile în ceea ce privește pensiile românilor se schimbă, de anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Condițiile pentru a ieși la pensie anticipat, AICI.

Ultimele stiri

  • Englezii s-au săturat de VAR și votează pentru eliminarea lui din fotbal!
  • Răzvan Lucescu a cucerit Atena!
  • Deputații pun la colț Comisia Europeană. Captarea CO2 pune în pericol așezările umane
  • Economia internetului, amenințată de inteligența artificială
  • Centrele de date: Big Tech pune la bătaie miliarde de dolari
  • Ne-am aranjat. MApN vrea să plătească în avans armamentul și să renunțe la orice fel de garanții
  • România, hub logistic regional: direcție cheie asumată de Guvernul Ciolacu
  • JO 2024: lamele de scrimă ale campionilor sunt făurite manual. Meseria “atipică”
  • Cel mai modern sistem de apărare aeriană din lume: răspunsul Germaniei la rachetele Rusiei
  • Intelectualul dă România pe răzătoare cu mult spor și mult patriotism
  • Exit mobile version