AcasăSOCIALVin precizări de ultimă oră de la ministrul Muncii. Condițiile pentru a...

Vin precizări de ultimă oră de la ministrul Muncii. Condițiile pentru a ieși la pensie anticipat. „Fără nicio penalizare”

sursa foto: Facebook/Simona Bucura Oprescu

Vin explicații de ultim moment de la ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre pensia anticipată. Sunt precizări semnificative pentru viitorii pensionari.

Și anume, oficialul guvernamental a vorbit despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a ieși anticipat la pensie.

Regulile în ceea ce privește pensiile românilor se schimbă, de anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Poți să te pensionezi anticipat în două situații/Care sunt condițiile

Ministrul Muncii a explicat, miercuri seară, la un post TV, că pensia anticipată poate fi luată dacă stagiul cotizare este complet. Și a venit cu detalii despre cele două situații, dar și cu un exemplu. Mai exact, a expus două situaţii de pensionare anticipată, una fără penalizare şi una cu o penalizare redusă.

Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații: dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv, poți să te pensionezi anticipat, fără nicio penalizare.

Altfel spus, dacă ești un bărbat a cărui vârstă, pentru pensia minimă de limită de vârstă în sistemul public este 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți să ieși la pensie la 60 de ani, fără nicio penalizare, cu toate drepturile”, a precizat Simona Bucura Oprescu, la Antena 3.

Explicațiile ministrului Muncii au continuat. A fost adusă în discuție o a doua situație. „De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți să ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, 263/2010, la o penalizare la 24% cât este pe noua lege”, a mai declarat ministrul Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii: „Se poate cumpăra vechime”

Totodată, șefa de la Ministerul Muncii a explicat și faptul că românii care vor să facă acest lucru au posibilitatea de a cumpăra vechime în muncă. Acest lucru se poate face retroactiv, până la un maximum de șase ani de vechime.

Se poate cumpăra vechime, vechimea se cumpără retroactiv, poți să-ți cumperi vechime pentru a-ți completa sau pentru a-ți mări contribuțiile. Poți să cumperi până la maxim 6 ani de vechime dacă vrei să-ți cumperi vechime necesară salariului minim pe economie, ar trebui să plătești 825 de lei pe lună”, a mai explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

author avatar
Andrei Coman