AcasăSOCIALCum poate cumula un român pensia cu salariul, după împlinirea vârstei de...

Cum poate cumula un român pensia cu salariul, după împlinirea vârstei de 65 de ani. Ce spune Legea Pensiilor 2024

salariuCe salariu are un primar de comună din România. Edilii cer lefuri mai mari

Partea bună pentru românii care doresc să cumuleze pensia cu salariul este că, în continuare, acest lucru e posibil. Doar că birocraţia este puţin mai complicată.

Ministrul Muncii a explicat care sunt condițiile, dar și cum pot oamenii să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Cum se poate cumula pensia cu salariul

În situația în care persoana optează pentru continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în baza aceluiași contract de muncă/raport de serviciu, aceasta nu poate solicita acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Dar, așa cum se precizează la art. 19 alin. (2) din normele de aplicare a legii, prevederile articolului 46 alineatul (2) din lege nu se aplică persoanelor care, ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu, deci cu atât mai mult la un angajator diferit.

Prin continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă, după îndeplinirea condițiilor de pensionare, fără a cumula pensia cu salariul, asiguratul beneficiază de punctele de stabilitate acordate potrivit art. 85 alin. (3) din Legea nr. 360/2023.

Poţi rămâne în activitate până la 70 de ani

Simona Bucura Oprescu a punctat că ceea ce s-a modificat este majorarea limitei de vârstă până la care se poate rămâne în activitate de la 68 la 70 de ani.

„În 2020-2021 s-a negociat PNRR-ul. Din păcate, aici România și-a luat un angajament pe care nouă ne-a fost destul de greu să îl acomodăm cu condițiile reale ale pensionarilor din România, fiindcă în acest PNRR s-a băgat 9.4% acel procent care practic îngheța pensiile românilor până în 2070 și care menținea pensiile românilor la un nivel foarte scăzut în raport cu toate pensiile din Uniunea Europeană.

Media europeană este de 13,6%, cheltuială din PIB cu pensiile. În Italia și în Grecia avem peste 17%, în Franța 15,9″, a spus ministrul Muncii.

Legea ce interzice cumulul, neconstituțională

Curtea Constituţională a decis că legea care interzice cumulul pensie-salariu este neconstituțională, în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie.

Potrivit președintelui CCR, Marian Enache, interdicția cumulului „contravine dreptului fundamental la muncă”.

author avatar
Andrei Ștefan