Cauta

Sindicaliștii din silvicultură: ”Am ajuns de râsul lumii. Importăm acum și lemne”

România a ajuns din exportator, importator de lemne

Declanșarea procedurii de infringement la adresa României, în cauza tăierilor ilegale de păduri, bazată de informații eronate ale fostului ministru al Mediului, Costel Alexe, a transformat România în importator de lemne, ne spun sindicaliștii din silvicultură. Criza de bușteni a apărut după ce o bună parte din ocoalele silvice au fost obligate, la presiunea Comisiei Europene, să se reautorizeze.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură –Silva a solicitat conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor corectarea informațiilor transmise în spațiul public de către anumiți reprezentanți ai autorității publice, urmare a interpretării eronate a datelor din Inventarul Forestier Național, prin care s-a lansat teoria, total falsă, că din pădurile României dispar ilegal, anual, 20 milioane mc de lemn. Afirmația, făcută de Costel Alexe, fostul ministru al mediului, a stat la baza declanșării procedurii de infringement la adresa României, care a afectat grav acest sector economic.

”Toată lumea știe că acea cifră a fost aruncată pe piață total anapoda, ca să crească ratingul ministrului de atunci al Mediului, Costel Alexe, dar nimeni nu a mai venit să dezmintă povestea asta și noi toți, cetățenii de rând, vom plăti bani grei pentru procedurile acelea de infringement care au fost declanșate împotriva României și care nu se vor stinge decât cu niște măsuri draconice pe sectorul forestier. Dacă vom lua procedurile de infringement vom vedea acolo că motivarea este taman ceea ce a susținut la un moment dat Costel Alexe. Anumite ONG-uri au speculat această declarație și au cerut declanșarea procedurii de infringement pentru România, pe motiv că un ministru a declarat că dispar anul 20 milioane de mc din pădurile României”, ne-a declarat Silviu Geană, președintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură – Silva.

Ocoalele silvice, blocate

Comisia Europeană a solicitat măsuri drastice în România și avem deja câteva ordine de ministru apărute relativ recent, prin care se reglementează obținerea unui acord de mediu pentru amenajamentele silvice, ne mai spun sindicaliștii de la Federația Silva. ”Aceasta este o procedură, extrem de costisitoare și pentru proprietar și pentru administratorul pădurii, fără de care nu mai poți efectua tăieri. Dacă măsura asta s-ar aplica pentru viitor poate că ar fi în regulă, însă Comisia Europeană a făcut presiuni ca aceste ordine să se aplice și pentru amenajamentele silvice care sunt deja în vigoare și care au autorizare de mediu, în baza unui ordin de ministru. Practic, un ordin de ministru a fost anulat printr-un proces de negociere cu Comisia Europeană. Este total anapoda pentru că asta înseamnă un blocaj al activității a cel puțin 10-15% din ocoalele silvice, adică 50-60 ocoale silvice pe an care vor avea activitatea blocată. Deci 15% din suprafața forestieră a României blocată, cu toate implicațiile în asigurarea lemnului de foc pentru cetățeni. Deja la Romsilva sunt direcții silvice la care jumătate din ocoalele silvice au intrat în această procedură de reautorizare de mediu”, ne-a precizat președintele Federației Silva, Silviu Geană.

Acesta ne mai spune că am ajuns să cumpărăm lemne din import, astfel că, în 2020, România a achiziționat, din țările din Europa Centrală și de Vest, o cantitate de 3 milioane de metri cubi de buștean. ”Adică dintr-o țară care își asigura necesarul și mai dădea și la alții am ajuns într-o situație în care noi ne blocăm singuri și achiziționăm lemnul de foc din import. În Giurgiu, Constanța, chiar și în București se vinde lemnul adus din Bulgaria”, a afirmat Silviu Geană, președintele Federației Silva.

Retrocedări cu cântec

Sindicaliștii din sectorul silvic au mai solicitat sprijinul conducerii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru înființarea unei comisii, la nivelul Parlamentului României, care să analizeze toate cazurile de retrocedări de păduri pentru care există suspiciuni cu privire la legalitatea stabilirii dreptului de proprietate. ”Există niște cazuri flagrante cu retrocedări de păduri, unele făcute, altele în curs de a fi făcute. Este cazul celor 43.000 de hectare de pădure de la Direcția Silvică Bacău, de pe Valea Trotușului, cazul Banffy, de la Mureș, există sentințe date de instanțele judecătorești absolut aberante, cum ar fi cea care a reconstituit dreptul de proprietate pe o suprafață mai mare decât toată suprafața împădurită a județului Bihor”, ne-a mai declarat președintele Federației Silva, Silviu Geană.

Ultimele stiri

  • Are Ciolacu noutăți despre candidaturile la NATO? „Erdogan a făcut anunțul…”
  • Marcel Ciolacu, sensibilizat de situația din Gaza, după întâlnirea cu Erdogan
  • Premierul, despre faptul că românii vor merge cu buletinul în Turcia: „Un gest deosebit”
  • Ciolacu îl ridică în slăvi pe Erdogan: „Un lider cu viziune”
  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • Exit mobile version