Cauta

România nu mai are armată. Pe 1 Decembrie, defilează militarii străini din NATO

armata

Parada militară de Ziua Națională a României nu va mai fi a României. MApN a decis să invite 600 de militari străini din NATO, care să defileze în locul Armatei Române. Reprezentanții ofițerilor în rezervă spun că este o bătaie de joc la adresa cetățenilor și că acest lucru înseamnă că România nu mai are armată, fiind și un semnal clar că teritoriul țării noastre a fost pus la dispoziția NATO. 

Conducerea MApN a decis ca parada militară de 1 Decembrie să fie făcută, majoritar, cu soldați străini din NATO, pe motiv că aceasta ar reprezenta dovada aprofundării relațiilor țării noastre cu structura euroatlantică. Astfel, militarii străini din țările NATO vor fi aduși în Capitală, unde vor fi cazați timp de șapte zile, în vederea pregătirii paradei NATO, pentru că nu mai poate fi vorba despre parada Armatei Române.

”Ținând cont de statutul României de membru NATO și UE, alături de blocul de paradă vor participa și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO și a Republicii Moldova. Participarea acestor detașamente reprezentative la parada militară națională reflectă aprofundarea relațiilor de cooperare dintre Armata României și armatele statelor invitate în cadrul unor activități bilaterale, exerciții comune de mare vizibilitate sau al  misiunilor internaționale la care au participat în teatrele de operații. Ministerul Apărării Naționale va asigura, în perioada 26.11.-02.12.2022, transportul, cazarea și hrănirea militarilor armatelor străine invitate”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern emis de MApN. Documentul mai arată că este necesară aprobarea unor normative de cheltuieli pentru acțiuni de protocol pentru personalul forțelor armate străine participant la parada militară națională, întrucât aceste aspecte nu fac obiectul unor aranjamente tehnice, încheiate în baza unor memorandumuri sau acorduri.

Cheltuieli de peste un milion de lei

MApN a cerut Guvernului aprobarea, în scopul participării la parada națională organizată în anul 2022, cu ocazia Zilei Naționale a României, invitarea în România de către MApN a unui număr de 600 de persoane, care vor face parte din detașamentele armatelor statelor membre NATO și partenere. Pentru fiecare militar străin, MApN va cheltui suma de 1.820 lei, în cele șapte zile preconizate, ceea ce înseamnă cheltuieli totale de peste un milion de lei. Pentru masă, fiecare militar străin va avea alocată o sumă de 105 lei pe zi, pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări – 20 lei pe zi, iar pentru cheltuieli în vederea vizitării obiectivelor turistice din municipiul București și efectuarea de fotografii oficiale, 135 de lei. Personalul român însoțitor al detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere va beneficia de 20 de lei pe zi pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări și 135 lei de persoană pentru vizitarea obiectivelor turistice din Capitală. Totodată, cazarea, asistența medicală de urgență și trasportul personalului străin se va asigura prin grija Ministerului Apărării Naționale, cu mijloace proprii.

Paradă cu forțe străine

Noi nu mai avem armată națională, nu mai avem conducere a noastră, și atunci, automat, parada militară de Ziua Națională se va desfășura și cu forțe străine, ne spune col. (r) Marian Tudor, președintele Asociației Militarilor din România. ”Am mai fost și noi invitați de zilele naționale ale altor țări, dar câte unul, doi, nu 600. Numărul acesta este jumătate din al celor participanți la paradă, poate chiar mai mult de jumătate, că nu mai avem efective. Reprezentativitatea Armatei Române de Ziua Națională va fi o bătaie de joc. Probabil vor să invite din toate structurile care sunt la noi, americani, francezi, polonezi și care mai sunt prin țară, că sunt mai mulți decât noi”, ne-a declarat col (r) Marian Tudor, președintele Asociației Militarilor din România. Parada militarilor străini este un semnal clar că teritoriul României este pus la dispoziția NATO, ceea ce nu este normal, ne spune și maior (r) ing. Dan Băzăvan. ”Asta înseamnă că am devenit o țintă vizibilă pentru ruși sau cineva vrea cu tot dinadinsul să devenim. Din punctul meu de vedere, asta este o provocare. Eu nu dau doi bani pe nicio armată NATO și pe niciun general care se află la conducerea Armatei României. Dacă acceptă așa ceva, înseamnă că nu este general”, ne-a precizat mr. (r) ing. Dan Băzăvan.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version