Cauta

România conduce topul scumpirilor din Europa la electricitate. Un nou RECORD al prețurilor

electricitate

România conduce topul scumpirilor din Europa la electricitate. Un nou RECORD al prețurilor

România are cel mai scump preț la electricitate din Europa. Luni, 11 octombrie, s-a înregistrat un nou record la prețul electricității: 1.155,63 lei/MWh, echivalentul a 233,6 euro euro/MWh.

Duminică atingea un nou record, de 1.007,93 lei/MWh, echivalentul a 203,75 euro/MWh, potrivit Profit.ro. Noile cifre doboară recordul stabilit anterior, pe 4 octombrie, când prețul electricității a atins suma de 957,8 lei/MWh.

România are cele mai scumpe prețuri la energia electrică

În clasamentul european, România prevede cele mai scumpe prețuri la energia electrică. Prețurile menționate nu sunt plătite de către fiecare consumator casnic, ci la acestea se tranzacționează energia pe bursele de profil de unde cumpără furnizorii care vând către populație și firme. La prețul final se adaugă tarifele de transport și distribuție, precum și contribuțiile pentru cogenerare și energie verde și taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Următoarele țări în clasament sunt:

Ungaria – 228,26 euro/MWh;
Italia – 218,54 euro/MWh;
Grecia – 205,08 euro/MWh;
Bulgaria – 203,67 euro/MWh.

Alte state europene, dar care nu fac parte din UE, sunt la rândul lor în top: Serbia (209,36 euro/MWh) și Elveția (208,66 euro/MWh). Cele mai mici prețuri se găsesc în Polonia (123,06 euro/MWh), Germania (167,43 euro/MWh), Cehia (169,78 euro/MWh), Austria (185,99 euro/MWh) și Franța (188,47 euro/MWh).

Producția de energie regenerabilă, scăzută

Polonia se bazează în special pe cărbune pentru producția de energie, Germania susține masiv energia regenerabilă, în vreme ce Franța și Cehia folosesc preponderent energia nucleară.

Producția de energie regenerabilă a fost una scăzută, de aproximativ 500 MW (dintr-o capacitate totală instalată de 3.000 MW) în cazul energiei eoliene, și de aproximativ 200 MW (cu un maxim de 315 MW, dintr-o capacitate instalată totală de aproximativ 1.400 MW) în cazul energiei solare, potrivit Profit.ro. Ponderea totală a producției regenerabile a fost de puțin peste 10%, greul ducându-l producția de energie hidro (aproximativ 30%), nuclee și hidrocarburi (câte 21%) și cărbune (15-17%).

Ultimele stiri

  • Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?
  • S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă
  • Românii care aproape că se aleg cu dublarea pensiei. Noua Lege a Pensiilor 2024 îi favorizează
  • Rusia a atacat Kievul cu drone! Moscova acuză că şi Ucraina lovește teritoriul rusesc cu bombe ghidate franceze şi rachete anti-radar americane
  • Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!
  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • Exit mobile version