Cauta

România a început să taie gazul. Peste 160.000 de oameni rămân fără apă caldă

Guvernul raportează la Bruxelles prima mare economie de gaze

Guvernul României a început în forță să aplice măsuri pentru economisirea gazelor cerută de Comisia Europeană. Astfel, un oraș municipiu de județ a fost anunțat că nu va mai avea apă caldă de la 1 august, timp de cel puțin o lună de zile, fără nicio justificare obiectivă. Este vorba despre Ploiești, capitala de județ a Prahovei, unde alimentarea cu energie termică se face pe gaze.

Sistarea apei calde în orașul Ploiești, pentru economisirea gazelor și cedarea acestora Germaniei, este doar începutul. Pretextul invocat de societatea de termoficare din acest oraș este mai mult decât absurd, iar bâlbele autorităților arată clar că ordinul a venit de foarte sus. Concret, cu două zile în urmă, ploieștenii s-au trezit cu afișe pe scările blocurilor în care SC Termoficare Prahova SA anunța întreruperea furnizării apei calde pe o perioadă de cel puțin 30 de zile, cu începere de la 1 august.

”Compania SC Termoficare Prahova SA, noul operator al serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Ploiești, anunță sistarea furnizării apei calde menajere în zona dumneavoastră pentru o perioadă de minim 30 de zile, începând cu data de 1 august. Sistarea furnizării apei calde menajere se datorează începerii lucrărilor de reparare, de strictă necesitate, a Cazanului de Apă Fierbinte 2 (CF 2), singura sursă utilizabilă pentru producerea energiei termice în CET Brazi. Menționăm că nu vor fi afectați de această sistare consumatorii racordați la centralele termice CT23 August și CT Bucov. Menționăm că s-au luat toate măsurile ca lucrările să se finalizeze în cel mai scurt timp”, se arăta în afiș. Culmea este că administrația locală habar nu avea de o asemenea măsură și nimeni nu a fost în stare să dea un răspuns coerent legat de lovitura aplicată celor peste 160.000 de cetățeni afectați. Cel mai important însă este faptul că acel cazan despre care vorbește compania este folosit doar în caz de avarie, principala sursă de producere a energiei termice fiind, de fapt, o turbină pe gaz.

Au oprit turbina pe gaze

Turbina pe gaze de la CET Brazi este în perfectă stare de funcționare, însă necesită o cantitate mai mare de gaze, dat fiind faptul că produce și energie electrică, ne spune av. George Botez, consilier local Ploiești. ”La CET Brazi, unde se produce energia termică pentru Ploiești, pe timpul verii se folosește turbina pe gaze, care consumă mai mult, dar produce și energie electrică. Energia electrică se vinde în sistem și se scade din prețul total al consumului și este mai eficientă decât acest Cazan de Apă Fierbinte. Turbina de gaze presupune o investiție inițială mai mare, deoarece trebuie să cumperi mai multe gaze, dar se amortizează repede, pentru că scoți banii. Cazanul se ținea, de regulă, în rezervă, și se pornea numai în situația în care intra în revizie turbina pe gaze. Din punct de vedere tehnic, ele nu depind una de cealaltă, ca atare, la această oră, turbina de gaze este perfect funcțională și ea poate să asigure producția de apă caldă”, ne-a declarat av. George Botez.

Nimeni nu știe nimic

Primarul Ploieștiului, Andrei Voloșevici, susține că nu știa despre sistarea furnizării de apă caldă, șeful ADI Termoficare este de negăsit, iar președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, spune că termoficarea este în responsabilitatea primăriei, deși a lăsat să se înțeleagă că se va implica în rezolvarea problemei. Cert este că decizia de oprire a apei calde nu are nicio explicație logică, în afara demarării timpurii a campaniei de reducere a consumului de gaze, pentru a da satisfacție Comisiei Europene. După Ploiești, cu siguranță vor urma și alte orașe mari, care folosesc gazele pentru termoficare, Guvernul alegând să sacrifice populația României pentru binele Germaniei și al Comisiei Europene.

Ultimele stiri

  • Are Ciolacu noutăți despre candidaturile la NATO? „Erdogan a făcut anunțul…”
  • Marcel Ciolacu, sensibilizat de situația din Gaza, după întâlnirea cu Erdogan
  • Premierul, despre faptul că românii vor merge cu buletinul în Turcia: „Un gest deosebit”
  • Ciolacu îl ridică în slăvi pe Erdogan: „Un lider cu viziune”
  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • Exit mobile version