Cauta

Măsuri halucinante. Tătaru închide satele și comunele

Nelu Tătaru închide localitățile dacă personalul medical nu este dotat cu echipamente de protecție

Pentru o comună cu 4.000 de locuitori, cum sunt foarte multe în România, sunt de ajuns 13 cazuri de Covid, în 3 sau 4 familii, pentru a închide localitatea. Acestea sunt ultimele dispoziții ale ministrului Sănătății, publicate deja în Monitorul Oficial. Motivația unei asemenea măsuri aberante este lipsa personalului din DSP-uri, care face dificilă efectuarea anchetelor epidemiologice.

Până acum, numărul de cazuri Covid în localitățile rurale era infim, având în vedere probabilitatea extrem de scăzută de transmitere a virusului în astfel de zone. Sătenii însă s-au dus să muncească în orașe, de unde au și contactat Covid, și s-au trezit, peste noapte, cu localitățile băgate în carantină. Punctul critic de peste trei infectați la mia de locuitori, un prag stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), riscă să închidă toate comunele și satele din România. Cazul satului Gorgota, din Prahova, este mai mult decât elocvent. La aproape 2.000 de locuitori, cele șapte cazuri confirmate, din care două în aceeași familie, au determinat instituirea carantinei pentru 14 zile, intrările și ieșirile fiind blocate de polițiști. Soluția cea mai eficientă ar fi fost ancheta epidemiologică și izolarea contacților la domiciliu, însă ministrul Sănătății a recunoscut oficial că nu există personal suficient la DSP-uri pentru a desfășura astfel de anchete.

Potrivit Ordinului ministrului Sănătății 1309/2020, carantinarea zonală se face atunci când se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de INSP. Astfel, criteriile de instituire a carantinei zonale sunt trend crescător al cazurilor pentru ultimele 14 zile, rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1.000 de locuitori), ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare), ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului, precum și personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate.

Carantină zonală, dacă populația nu este supusă

Printre criteriile de închidere a localităților se mai numără, culmea!, personalul sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu Covid-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar) și dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție. Totodată, gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile Covid, cât și pe secțiile ATI mai mare de 90%, cu pacienți din zona respectivă, reprezintă un criteriu pentru instituirea carantinei. Un criteriu periculos prevăzut în ordin este și acela al populației din zona afectată care nu este ”compliantă” (maleabilă, ascultătoare, supusă, cf. DEX) la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.

Faptul că nu se specifică dacă este vorba despre populația în ansamblul său ori un caz sau două de astfel de persoane face ca o încălcare a izolării să atragă după sine carantinarea localității. În cazul localităților mai mari (orașe, municipii) criteriul de carantinare este dat de evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente și a numărului de personal medical, se mai arată în Ordinul ministrului Nelu Tătaru.

Ultimele stiri

  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Exit mobile version