Cauta

Inteligența artificială, arma automatizării: 300 de milioane de lucrători riscă să fie disponibilizați

Cele mai recente descoperiri în domeniul inteligenței artificiale ar putea duce la automatizarea unui sfert din munca prestată în SUA și în zona euro, potrivit unui studiu realizat de Goldman Sachs.

Sistemele „generative” de inteligență artificială, cum ar fi ChatGPT, ar putea declanșa un boom al productivității care ar putea crește în cele din urmă produsul intern brut global anual cu 7% pe o perioadă de 10 ani.

Însă, dacă tehnologia își va respecta promisiunile, aceasta ar aduce, de asemenea, „perturbări semnificative” pe piața muncii, expunând la automatizare și disponibilizare echivalentul a 300 de milioane de lucrători cu normă întreagă din marile economii, potrivit lui Joseph Briggs și Devesh Kodnani, autorii raportului Goldman.

Aproximativ două treimi din locurile de muncă din SUA și Europa sunt expuse la un grad de automatizare a IA de  63%,  pe baza datelor privind sarcinile efectuate în mod obișnuit în mii de ocupații.

Raportul va alimenta dezbaterea privind potențialul tehnologiilor de inteligență artificială. Unii economiști susțin că IA va avea un efect perturbator major pe piața muncii, iar sute de mii de angajați vor avea soarta similară cu cea a muncitorilor din industria prelucrătoare, disponibilizați masiv în anii 1980.

O lucrare publicată săptămâna trecută de Open AI, creatorul GPT-4, a arătat de 80% din forța de muncă din SUA ar putea vedea cel puțin 10% din sarcini îndeplinite de inteligența artificială generativă.

Europol tocmai a avertizat că progresele rapide în domeniul inteligenței artificiale generative ar putea ajuta escrocii online și infractorii cibernetici pentru a deveni „un model de afaceri criminal al viitorului”.

Estimările Goldman se bazează pe o analiză a datelor americane și europene privind sarcinile efectuate în mod obișnuit în mii de ocupații diferite. Cercetătorii au mai presupus că IA ar fi capabilă să îndeplinească sarcini precum completarea declarațiilor de impozit, evaluarea unei cereri complexe de despăgubire pentru asigurări sau documentarea rezultatelor unei anchete juridice.

 

 

Ultimele stiri

  • Plângere penală la DNA, împotriva lui Nicușor Dan. Cine a depus sesizarea
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Piedone, „demolat” în direct de Vanghelie: „A fost angajatul meu. Mințea din 3 în 3 minute” – VIDEO
  • Casting pentru postul de antrenor la Rapid?! Între ce variante se zbat giuleștenii
  • Ingredientul secret pentru o friptură de miel fragedă și gustoasă/Se găsește în mai toate bucătăriile
  • Scene înspăimântătoare în SUA. Patru poliţişti ucişi şi alţi patru răniţi, într-un schimb de focuri – VIDEO
  • VIDEO cu momentul arestării. Cum a reacționat Prințul Paul de România când l-au săltat polițiștii
  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Exit mobile version