Cauta

Incredibil! Florin Cîțu a cheltuit 184 milioane de euro numai pe vaccinuri

Vaccinurile cumpărate de Cîțu au adus România în sărăcie extremă

Sărăcia din ce în ce mai gravă în care se afundă românii are o explicație. Guvernul nu are bani pentru că a cheltuit până acum uriașa sumă de 184 milioane de euro doar pentru cele 17,6 milioane de doze de vaccinuri achiziționate până acum, urmând ca până la sfârșitul anului să se mai achite alte 70 milioane de euro, tot pentru vaccinuri.

Austeritatea cruntă în care ne ține Guvernul Cîțu, la care se adaugă și împrumuturile halucinante pe care le face, au un singur scop: plata zecilor de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid. Până în prezent, pentru cele 17,6 milioane de doze achiziționate, au fost plătite 184 milioane de euro, urmând ca, până la finalul acestui an, să mai achităm alte 70 de milioane de euro pentru încă 6 milioane de vaccinuri contractate deja. Mai mult de atât, urmârind, probabil, să ne vaccineze până la adânci bătrâneți, premierul Cîțu a mai contractat 100 de milioane de doze, pentru care România va trebui să plătească alte 1,2 miliarde de euro. Comparativ, Bulgaria, care este tot în UE, a comandat 5 milioane e doze de vaccin, din care a folosit doar două milioane. În context, premierul Florin Cîțu a sugerat că achiziția unui număr excesiv de vaccinuri, pentru o țară atât de săracă și cu o populație vaccinabilă de sub 15 milioane de oameni, ar fi fost o obligație impusă de Comisia Europeană. Însă exemplul celorlalte țări, apropiate din punctul de vedere al dezvoltării economice, contrazic acest lucru. Deși eforturile bugetare au fost uriașe, cu amânarea majorărilor de salarii, alocații și pensii, prevăzute în legislație, și cu o povară a datoriilor care va fi preluată de următoarele generații, vaccinurile plătite atât de scump au început să fie donate, sub formă de ajutor umanitar, țărilor din afara UE. Astfel, România a intrat în topul țărilor atât de bogate, precum Germania și Franța, încât și-au permis să doneze milioane de doze de vaccinuri. Până în prezent, România a donat 2,2 milioane de doze, pentru care a cheltuit peste 4 milioane de euro.

România, nababul Europei

În afară de Danemarca, țara căreia am reușit să-i vindem 1.170.000 de doze de vaccin Pfizer, probabil la preț redus, restul de 2,2 milioane de doze au fost pur și simplu livrate gratuit celorlalte țări. În afară de Republica Moldova, care, în treacăt fie spus, a primit atât de multe doze de la alte țări încât ar putea să devină donator, celelalte state care au beneficiat de cadouri din partea României stau, unele dintre ele, mult mai bine din punct de vedere financiar. Printre acestea se numără Ucraina, pe care nu o putem suspecta de sărăcie, Egipt, Vietnam, Serbia, Tunisia, Albania și Georgia. Problema este că aceste țări nu au avut acces la dozele contractate centralizat de Uniunea Europeană. Dar, în cazul excesului de vaccinuri din țările UE, statele care nu au beneficiat de această facilitate și doreau aceste produse puteau foarte bine să le cumpere. Și hai să spunem că că nu le vindeai la prețul de achiziție, în cazul statelor mai puțin dezvoltate, dar cel puțin încercai să recuperezi jumătate din prețul plătit. Dar așa este când nu dai din banii tăi, îți permiți să fii generos. Ca exemplu, Ungaria a donat doar 40.000 de doze Cehiei și 6.000 de doze Macedoniei de Nord, iar Suedia a donat doar 500.000 de doze de vaccin pentru Covax, pentru ajutorarea țărilor sărace.

Încă 5 milioane de doze, pregătite pentru donare

Până în prezent, România a utilizat doar 9,5 milioane de doze pentru vaccinarea populației, numărul celor vaccinați cu cel puțin o doză depășind puțin 5 milioane. Cu tot ce se mai vaccinează luna aceasta, tot mai rămân 5 milioane de doze pe stoc, de care autoritățile trebuie să scape repede pentru că riscă să expire. Ar trebui să dăm un anunț internațional: Căutăm amatori de chilipiruri. 5 milioane de doze de vaccin anti-Covid, gratuit din România!

Ultimele stiri

  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Exit mobile version